Sindikati javnih službi zahtijevaju započinjanje pregovora o plaćama u javnim službama

SINDIKATI javnih službi u današnjem su otvorenom pismu pozvali hrvatsku Vladu na otpočinjanje pregovora o plaćama u javnim službama, obnovi Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike, kao i pregovore o ostalim materijalnim pravima zaposlenika u javnim službama.

Sindikati ističu kako Vlada već dvije godine za redom nije uspjela potpisati kolektivni ugovor o osnovici za plaće i materijalnim pravima, te podsjećaju kako u deset godina prije toga, nije bilo godine u kojoj takav kolektivni ugovor nije bio potpisan s prethodnim vladama.

To po njihovoj ocjeni ne samo da ima negativne učinke na materijalni status zaposlenika, već je istovremeno i loša poruka gospodarstvu, s kojom se kolektivno pregovaranje ne potiče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama istječe 31. prosinca, te je stoga što prije potrebno započeti pregovore o njegovoj obnovi, naglašava se u pismu i upozorava da su pregovori nužni i stoga što je potrebno ugovoriti regres, božićnicu i dar za djecu za 2006. godinu.

Sindikati drže kako je što skoriji početak pregovora u obostranom interesu, te predlažu da pregovori počnu u drugoj polovici kolovoza, odmah nakon godišnjih odmora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara