Sindikati još bez datuma velikog prosvjeda ove jeseni u Zagrebu

Tekst: M.M.
Foto: Sandra Šimunović (Cropix)

NEZAVISNI SINDIKATI HRVATSKE najavili su danas jesenske prosvjede i to u suradnji s ostalim sindikalnim središnjicama, za kojeg je jučer čelnica SSSH-a Ana Knežević rekla da će se na njima rušiti Vlada.

"Prosvjed treba biti usmjeren protiv smanjivanja plaća, materijalnih i drugih prava zaposlenih, tzv. 'kriznog poreza' i povećanja stope PDV-a, a za mirovine i naknade za nezaposlene od kojih se može dostojno živjeti, izmjene Zakona o radu po mjeri čovjeka, a ne kapitala, ugovaranje plaća i ostalih materijalnih prava zaposlenih kolektivnim ugovorima, a ne uredbama, odlukama i preporukama Vlade RH", ističe se u priopćenju kojeg potpisuje čelnik te sindikalne organizacije Krešimir Sever dodajući kako su Nezavisni hrvatski sindikati nakon gotovo jednomjesečnog propitivanju stavova u udruženim sindikatima na sjednici Središnjeg odbora NHS-a održanoj 2. rujna 2009. godine zbog gospodarskog i socijalnog stanja u zemlji donijeli odluku o organiziranju prosvjeda ove jeseni.

> Iza rujanskih prosvjeda stoji Vlada Jadranke Kosor, "pravi" se spremaju za listopad! 

> Odustali i studenti: Rujanski prosvjedi su Vladin trojanski konj

> Rujanski prosvjedi počeli blamažom: U Vinkovcima tek 300-tinjak prosvjednika 

"Ne želeći solirati, a niti unaprijed određujući datum, mjesto i vrijeme prosvjeda, ograničiti ili otežati mogućnost zajedničkog dogovora, o svojoj su odluci izvijestili sve reprezentativne sindikalne središnjice i predložili održavanje sastanka na kojem bi započeli dogovori o zajedničkoj organizaciji prosvjeda, u jesen, na neradni dan, u Zagreb", ističe Sever naglašavajući da sudjelovanje u organizaciji i prosvjedu treba biti otvoreno i za nevladine udruge, studente i mlade, nezaposlene, umirovljenike, seljake koji na skupu trebaju progovarati o svojim problemima i razlozima za prosvjed.

Mnogo razloga za prosvjed

"Uz sve to mladi i seljaci imaju svoje razloge za prosvjede. Više nego dovoljno razloga za organiziranje zajedničkog prosvjeda", piše u priopćenju NHS kojeg potpisuje Sever a u kojem se također podsjeća da je ta sindikalna organizacija  iz solidarnosti poduprla HUS-ov prosvjed, iako u njemu zbog unaprijed određenih termina pretežito u radne dane NHS neće sudjelovati. No, svojem članstvu koje to može i želi neće zabranjivati odlazak na HUS-ove prosvjede, naglašavaju iz NHS-a. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara