Sindikati nakon poskupljenja goriva traže od Sanadera zaštitu standarda građana

"LOGIČNO je očekivati kako će poskupljenja dizelskih goriva utjecati na opća poskupljenja, no nužno je zaštititi standard građana", ističe se u današnjem otvorenom pismu Nezavisnih sindikata Hrvatske (NSH) koji su, ponukani najnovijim poskupljenjem goriva (koji su prešli psihološku granicu od devet kuna), pisali premijeru Ivu Sanaderu, odnosno Vladi RH. 

U pismu kojeg potpisuje čelnik NSH-a Krešimir Sever, upozorava se kako je posljednjih devet godina zaduženost građana rasla 4 puta brže od njihovih plaća, a 4,5 puta brže od rasta mirovina. Podsjeća se i kako su krajem veljače 2008. godine građani poslovnim bankama bili dužni više od 115,3 milijardi kuna te je sve je manje prostora za njihovo daljnje zaduživanje.

"Ova najnovija i očekivana naredna poskupljenja dizela pokrenut će lančanu reakciju poskupljenja, što će svakako biti snažan udar na standard većine građana, posebno siromašnijih", zaključuje se u pismu sindikata. 

Plivajuće trošarine kao rješenje

NSH predlaže pokretanje mehanizma plivajućih trošarina na području pogonskih goriva, posebno dizelskih goriva. Takva bi mjera, procjenjuju "sindikalisti" sigurno usporila rast cijena onih goriva na koja bi se primjenjivala, a što bi bila i zaštita od poskupljenjima goriva izazvanog cjenovnog udara.

"Iskustvo govori kako poskupljenje goriva redovito za povećanje svojih cijena iskoriste svi pa čak i oni koji u nekom trenutku zbog toga i nemaju štetnih posljedica. A konačnu cijenu uvijek plaćaju građani. U duhu toga treba preispitati i način naplate PDV-a na gorivo", stoji na kraju pisma upućenog Vladi Republike Hrvatske.  

Loživo ulje najviše poskupilo

Podsjetimo, od danas vrijede nove cijene goriva pa je tako Eurosuper 95 s cijenom od 8,99 kuna po litri skuplji dva posto u odnosu na dosadašnjih 8,81 kunu, super 95 poskupljuje 2,1 posto, pa litra košta 8,74 kune, što je više od dosadašnjih  8,56 kuna. Super plus otišao je "gore" za  2,1 posto, a košta 9,08 kuna po litri. Eurodizel je sada na 9,27 kuna po litri, a dizel na 9,17 kuna.

Ono što je posebno bitno za gospodarstvo svakako je skakanje cijene plavog dizela za 3,3 posto, a nova mu je cijena 5,36 kuna po litri. Najviši rast zabilježilo je loživo ulje koje je "otišlo" za 6,5 posto, a nova mu je cijena 6,60 kuna po litri.


I.Ć.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara