Sindikati ne daju da se dira u plaće. Pogledajte kolike su njihove

Sindikati ne daju da se dira u plaće. Pogledajte kolike su njihove
Foto: FaH

"IDEJE o smanjenju plaća javnom sektoru su maloumne, treba se zaduživati", rekao je nedavno šef Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić koji se javio sa svojim rješenjem za ekonomsku krizu s kojom se Hrvatska suočava uslijed situacije s koronavirusom. Naime, Sindikati su otvoreno protiv rezanja plaća u javnom sektoru.

>> Trebaju li šefovi sindikata imati tako velike plaće?

"Kao sindikalist, koji solidarnost među ljudima smatra najvećom vrijednošću, podržavam svako odricanje pa i smanjivanje plaća javnih i državnih službi ako bi to doista osiguralo opstanak radnih mjesta. Međutim, smanjivanje plaća to ne može osigurati, naprotiv samo će dramatično pogoršati stanje gospodarstva, poduzetnika i ugroziti radna mjesta", napisao je Ribić koji predlaže zaduživanje i tiskanje novca. 

>> Sindikalist Sever o smanjenju plaća u državnom sektoru: "Na koga ukazati prstom?"

Osim Ribića, i Sever je protiv rezanja plaćanja u javnom sektoru. Naime,Sever se, pozivajući se na iskustva iz 2008. godine, rekao kako će se smanjenjem plaća pasti potražnja te će se tako i dalje pritiskati privatni sektor. Svoje mišljenje ima i šef Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel, a koji se čudio zbog otpuštanja radnika.

"Kako je moguće da je toliko turističkih malih poslodavaca otpustilo radnike, sada su ih se tako lako riješili, a nisu sačekali da dobiju mogućnost kako da ih zadrže, a prije su se borili da ih zadrže", pitao se Novosel.

>> Sindikalist Novosel: Kako je moguće da su turistički poslodavci otpustili ljude?

No, kada govori o plaći koju ne bi dirao, valja naglasiti kako sindikalni čelnici ne vole govoriti o visini vlastitih plaća te naglašavaju kako se njihove plaće ionako financiraju iz članarina.  

"Članovi sindikata znaju za naše plaće", često odgovaraju na upite novinara o vlastitim prihodima, dok sam Ribić takva i slična pitanja smatra zlonamjernim.

>> Ribić: Ideje o smanjenju plaća javnom sektoru su maloumne, treba se zaduživati

Ribić je revoltiran jednim takvim pitanjem novinara rekao kako je njegova plaća u visini plaće državnog tajnika, a to bi, ako je istina, bilo između 15 i 18 tisuća kuna. Šef Sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu Željko Stipić otkrio je nedavno Indexu kako se njegova plaća kreće između 10.400 i 12 tisuća kuna u ovisnosti od prekovremenih sati.

"Čuo sam da neki šefovi sindikata imaju i po 20.000 kuna plaću, no to je stvar njihovih članova. Smatram da kad vodiš organizaciju od 10.000 članova, da bi primjerena plaća trebala biti na razini pomoćnika ministara, više od toga se ne bi trebalo ići. Dakle, plaća sindikalnih čelnika bi trebala iznositi od 14.000 do 15.000 kuna, sve iznad toga je iritirajuće, ne bih se dobro osjećao da imam više", rekao je tada Stipić za Index.

>> Ribić: Poduzetnička klasa je nepravedna, agresivna, netolerantna i uskogrudna

Novi list je početkom listopada prošle godine objavio kako Stjepan Topolnjak, šef Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, mjesečno prima 22.000, što se s dodacima na plaću penje do 23.500 kuna.

Krešimir Sever prije dvije godine je rekao da je njegova plaća oko 12 tisuća kuna, dok je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel jednom prigodom rekao da je plaća većine predsjednika sindikata oko polovice plaće koju ima premijer. Plaća šefa vlade je oko 22 tisuće kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara