Sindikati obilježili petu obljetnicu velikog radničkog prosvjeda na Jelačićevu trgu

Obilježavajući petu obljetnicu velikog sindikalnog prosvjeda, kada je policija zapriječila radnicima prilaz na glavni zagrebački trg, čelnici pet sindikalnih središnjica potvrdili su danas najavu prosvjeda protiv smanjenja radničkih prava, koji će se održati u podne, 27. veljače na Markovu trgu.

Oko pet tisuća predstavnika pet sindikalnih središnjica i autonomnih sindikata izvan središnjica uputit će se na Markov trg nakon održanog svesindikalnog sabora, najavljenog za isti dan.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske, inicijatora prosvjeda iz veljače 1998., Boris Kunst, ocijenio je danas da je ekonomsko-socijalno stanje u Hrvatskoj teže nego prije tri godine, te da smo ´umjesto socijalne države dobili ´državu socijale´´.

Kunst ističe da je prijedlog izmjena Zakona o radu, kojim se bitno smanjuju radnička prava, ujedinio sindikalnu scenu, a prosvjed na Markovu upozorit će Vladu da sindikati imaju sve više razloga za pozivanje radništva i na Jelačićev trg, te na masovne prosvjede.

Sindikalni izaslanici donijet će na svesindiklanom saboru 27. veljače odluku o prikupljanju potpisa za raspisivanje referenduma hrvatskih građana koji bi se izjasnili o smjeru hrvatske gospodarske i socijalne politike.

Sindikati traže od Vlade i Sabora da prihvate sindikalne prijedloge o zaštiti prava radnika, umjesto da kroz zakonske izmjene smanjuju radna i socijalna prava.

Na današnjem obilježavanju obljetnice radničkog prosvjeda iz 1998. govorili su i čelnici sindikalnih središnjica - Zdenko Mučnjak, Krešimir Sever, Dalimir Kuba i Davor Jurić, a potporu sindikalcima za današnje akcije uputio je i dio političara koji je podržavao prosvjed prije pet godina.

Nitko od predstavnika danas vladajućih stranaka, a ondašnje oporbe, nije nazočio obljetnici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara