Sindikati odbili sastanak s Petrovom, traže Oreškovića: "Vlada je neozbiljna, nije ispunila uvjete"

Sindikati odbili sastanak s Petrovom, traže Oreškovića: "Vlada je neozbiljna, nije ispunila uvjete"

Foto: FAH

SINDIKATI zaposlenika u javnom sektoru poslali su dopis Vladi u kojem ih obavještavaju da nisu ispunjeni uvjeti za sutrašnji sastanak s potpredsjednikom Božom Petrovom te da stoga ne mogu održati sastanak.

U razgovoru za Index, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, Sanja Šprem kazala je da im je Vlada na zadnjem sastanku obećala poslati zapisnik s tog sastanka te prijedlog protokola po kojem će se daljnji pregovori Vlade i sindikata nastaviti.

"Imali smo dogovoren sastanak 1. travnja, no on nije održan. Još uvijek nam nisu dostavili niti zapisnik s našeg prošlog sastanka, kao što nisu dostavili ni protokol. Naš uvjet za novi sastanak je bio da nam to dostave, no pošto nisu, ne možemo održati sastanak. Sam tekst protokola je izuzetno važan jer o tome ovise mnoge stvari koje možemo ispregovarati.

Ovo je veliki problem za Vladu RH i ovim pregovorima trebaju pristupiti puno ozbiljnije. Jedan od zahtjeva sindikata je da na pregovorima bude prisutan i premijer Orešković koji mora znati financijsku težinu samog sporazuma i o njemu ovisi kako će se sporazum primijeniti", rekla je za Index Sanja Šprem.

Za povećanje osnovice potrebno 1,8 milijardi kuna

Podsjetimo kako su se sutra trebali nastaviti pregovori Vlade na čelu s potpredsjednikom Božom Petrovom te s čelnicima sindikata javnih službi o povećanju osnovice za plaće za šest posto.

"Javnost treba znati da mi u javnim službama ne tražimo nikakvo povećanje plaća i osnovice već samo želimo da nam se sve vrati na staro. Naime, prema Sporazumu iz 2009. godine obećano nam je da će nam se osnovica koja nam je tada oduzeta za 6 posto, ponovno vratiti nakon što se u dva uzastopna tromjesečja ostvari rast BDP-a za dva i više posto. To je ostvareno još u siječnju ove godine, ali nam osnovica nije vraćena. Financijski teret kojeg ovaj sporazum nosi je težak 1,8 milijardi kuna", rekla je Sanja Šprem.

Također je naglasila kako Vlada ovaj Sporazum nije shvatila ozbiljno, jer tvrdi, tih 1,8 milijardi kuna za povećanje osnovice nije predvidjela u proračunu za 2016. godinu, kao niti u projekcijama za 2017. godinu.

Iz svih navedenih razloga, tvrdi Šprem, i više je nego jasno da na takvim pregovaračkim sastancima prije svega mora biti i sam premijer Tihomir Orešković.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara