Sindikati osnovnih i srednjih škola odbili potpisati dodatak TKU-u

SINDIKATI osnovnih i srednjih škola odbili su danas potpisati dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe jer Vlada nije prihvatila njihov zahtjev za povećanjem plaća svima zaposlenima u školstvu, a ne samo učiteljima i nastavnicima.

Ako Vlada ustraje na prijedlogu podjele 200 milijuna kuna dodatnih sredstava za školstvo samo za plaće učitelja i nastavnika, Sindikat hrvatskih učitelja organizirat će štrajk u osnovnim školama od 13. do 17. siječnja, a Nezavisni sindikat srednjih škola Hrvatske ´štrajk solidarnosti´ za administrativno i tehničko osoblje.

Čelnici dvaju sindikata ocijenili su dodatak TKU-u nevažećim jer ga nisu potpisali sindikati koji predstavljaju većinu javnih službi.

Od javnih službi dodatak su potpisali sindikati znanosti, zdravstva i socijalne skrbi, a potpisivanje je najavio i Sindikat kulture.

Nepotpisivanje dodatka poruka je Vladi da ne može podijeliti članove sindikata osnovnog i srednjeg školstva i lišiti učitelje i nastavnike solidarnosti prema ostalim djelatnicima, izjavio je predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Dalimir Kuba.

Vlada se time miješa u unutarnje odnose sindikata, čime krši konvenciju Međunarodne organizacije rada o slobodi sindikalnog organiziranja i kolektivnog pregovaranja, dodao je Kuba.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Andrija Puljević ocijenio je da bi dodatak TKU-a bitno smanjio prava zaposlenih u srednjem školstvu.

Potpredsjednik Vlade Goran Granić izrazio je žaljenje što potpisivanju dodatka nisu pridružili sindikati osnovnih i srednjih škola.

U ime državnih službi dodatak je potpisao Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske, ocijenivši da se njime poboljšava status zaposlenih u MUP-u, dok se od ostalih sindikata državnih službi potpisivanje očekuje početkom iduće godine.

Dodatkom TKU-u preciznije se uređuju troškovi prijevoza na posao, a za državne službenike preciziran je broj dana godišnjeg odmora po strukturi i složenosti poslova.

Osim toga, uređuje se sustavan pristup analizi plaća kao osnova za daljnje pregovore o politici plaća u idućoj godini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara