Sindikati pomoraca i lučkih radnika o rezultatima akcije ITF-a

INSPEKTORI International Transport Workers Federationa (ITF), krovne svjetske pomoračke udruge, u tijeku akcije borbe protiv podstandardnih brodova kojoj su se ove godine pridružili i lučki sindikati, pregledali su od 8. do 17. rujna u riječkoj i pločanskoj luci 12 brodova i utvrdili da su na dvama brodovima teretom umjesto lučkih radnika rukovali pomorci.

Predsjednik Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) Vladimir Svalina na današnjoj je konferenciji za novinare podsjetio da su ciljevi akcije da posao rukovanja teretima obavljaju samo osposobljeni lučki radnici, a ne priučeni radnici ili pomorci te da su sindikati protiv prijedloga European Port Directive da se ozakoni takav rad. Akcija ITF-a trajala je od 8. do 12. rujna pod sloganom "Neka to rade profesionalci, ovo je naš posao!", a središnji su prosvjedi pomoraca i lučkih radnika održani u Bruxellesu.

Po riječima koordinatora ITF-a za Hrvatsku Predraga Brazzodura teretom su rukovali pomorci na brodu "Lipi" Lošinjske plovidbe te grčkom brodu "Lode Staru", a nepravilnosti je bilo na još trima brodovima. Na jednome poslodavac ne poštuje kolektivni ugovor (KU), pa su pomorci obaviješteni da imaju pravo na isplatu razlike između ugovorenih i isplaćenih plaća. Na dva broda KU nije potpisan; na jednome će to biti učinjeno, a za drugi je upućen zahtjev da se brod i njegov agent upišu na tzv. crnu listu ITF-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U svim europskim lukama do 17. rujna pregledana su ukupno 364 broda nakon čega je potpisano 15 novih KU-a te isplaćen 137.891 dolar do tada neisplaćenih plaća.

Brazzoduro je istaknuo kako ITF zahtijeva da se u sve KU-e pomoraca uvrsti odredba kojom im se zabranjuje rad s brodskim teretom ako nemaju pismenu dopusnicu lučkih sindikata.

Inspektor ITF-a Milko Kronja kazao je da su pomorci broda "Lode Stara" iskrcavali čelične cijevi te da rade u lošim uvjetima. Ukrajinska posada slabo je plaćena - plaća korimilara je 350 dolara. Dodao je da brod plovi pod zastavom pogodnosti države Tonga te da pomorci za poslove osiguranja tereta dobivaju 50-ak dolara. Kapetan je pristao da te poslove obave radnici riječke luke, ali je brodski agent odbio izvršiti njegovu zapovjed, rekao je Kronja, dodavši da je to nazamislivo u drugim europskim lukama.

Radnici pločanske luke jednosatnim su štrajkom 9. rujna upozorili na te pojave, a u riječkoj luci štrajk nije organiziran zbog početka pregovora o novom kolektivnom ugovoru, izvijestili su predstavnici Sindikata lučkih radnika Hrvatske (SLRH). Pomorce su pozvali da ne rade lučke poslove, dodavši da u slučaju nezgode pri osiguranju tereta na brodu koje obavljaju pomorci nije određeno tko je odgovoran. Lučki sindikati već dvije godine nastoje da se u luke uvedu tzv. lučke karte kojima bi, kao u europskim lukama, stekli status profesionalnih lučkih radnika. K tome, sindikat će tražiti da se u promidžbenim materijalima hrvatskih luka istakne da lučke poslove obavljaju kvalificirani radnici.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara