Sindikati prosvjete i znanosti odustaju od štrajka ako sklope socijalni sporazum

SINDIKATI prosvjete i znanosti, koji su najavili štrajk za kraj studenoga, rekli su danas da će odustati od štrajka ako za desetak dana uspiju s Ministarstvom obrazovanja, znanosti i športa sklopiti socijalni sporazum.

Sindikati su na temelju prošlotjednog dogovora s resornim ministrom Draganom Primorcem izradili prijedlog sporazuma "Partnerstvo za prosvjetu i znanost" u koji su pretočili zahtjeve za povećanjem plaća i reformom sustava.

Na jučerašnjem sastanku u Ministarstvu obrazovanja predstavili su sadržaj sporazuma, a očekuju da bi ga mogli potpisati za desetak dana, rečeno je na konferenciji za novinare.

Predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Mato Elkaz najavio je da će Ministarstvo imenovati svoje predstavnike koji će zajedno sa sindikalcima za tjedan dana uskladiti sporazum.

"Bude li sporazum prihvatljiv potpisat ćemo ga na minimalno tri godine, a u suprotnom organizirat ćemo štrajk", rekao je Elkaz.

Predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti Vilim Ribić kaže da će, ako sporazum uspije, sindikati umjesto štrajka organizirati referendum o prihvaćanju sporazuma.

Nacrtom sporazuma sindikati traže povećanje plaća kojim bi se pratio rast plaća u gospodarstvu i nadoknadilo njihovo 12 postotno zaostajanje za gospodarstvom, selektivan pristup prosvjeti, izdvajanje za obrazovanje 6,5 posto BDP-a te reformu obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Respektiramo stanje u državnim financijama ali ne odustajemo od zahtjeva. Kompromis je u vremenskom odmaku", rekao je Ribić.

Sindikati tako predlažu da se plaće u prosvjeti i znanosti povećaju za šest posto radi usklađivanja s rastom plaća u gospodarstvu, a da se 12 postotno zaostajanje plaća nadoknadi u razdoblju od tri godine. Za to bi po godini trebalo izdvojiti 430 milijuna kuna, dodao je Ribić.

Primorac je jučer izvjestio sindikalce da će njegov resor iduće godine dobiti četiri posto više proračunskih sredstava, jer teško da će biti prihvaćen zahtjev za povećanjem tih sredstava za 19 posto.

Sindikati javnih službi jučer su predstavili svoje zahtjeve i u Vladi, u sklopu kolektivnih pregovora.

"Dobili smo pozitivne vibracije, ali su nas predstavnici Vlade izvijestili da će se o tim zahtjevima očitovati nakon usvajanja državnog proračuna", rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Andrija Puljević.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara