Sindikati saboru: Raspišite referendum o mirovinama ili zovemo građane na ulice

Sindikati saboru: Raspišite referendum o mirovinama ili zovemo građane na ulice
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

ČELNICI triju sindikalnih središnjica zatražili su od sabora raspisivanje referenduma na temelju inicijative "67 je previše" o mirovinskoj reformi, a u suprotnom su spremni pozvati građane na ulice kako bi osigurali poštovanje volje 750.000 potpisnika zahtjeva. 

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel podsjetio je na konferenciji za novinare ispred sabora da su prije više od tri mjeseca predali gotovo 750.000 potpisa za raspisivanje referenduma, ali osim potvrde Ministarstva uprave da ima dovoljan broj potpisa od vlade i sabora, dosad nema nikakvih informacija o daljnjim postupcima vezanim uz sindikalnu inicijativu. 

Novosel ističe kako sindikati očekuju da se do kraja mjeseca u saboru utvrdi termin održavanja referenduma. Bude li se referendumsko pitanje slalo na Ustavni sud, postoji rok od 30 dana i eventualno još 30 za odgovor saboru. U tom terminu sigurno će tražiti da Ustavni sud što prije donese odluku, najavio je Novosel.

Poručio je da sigurno neće biti novih pregovora ili sporazuma u vezi referenduma, sabor treba donijeti tehničku odluku, a u vladi se kroji vrijeme. Sindikalna inicijativa "67 je previše" nije nastala iz političkih interesa, nego zbog želje da budućim umirovljenicima bude bolje.

"Referenduma mora biti jer se volja građana mora poštivati, zastupnici su u sabor ušli voljom građana, a ako je ne žele poštivati, naša je dužnost da pozovemo građane na ulice kako bi rekli što misle o takvoj vladi i saboru", kaže Novosel.

Za raspisivanje referenduma prije izbora za predsjednika i sabor

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je da referendum treba raspisati što prije te poručio vladajućima: "Neka nas ne tjeraju u političke vode, ne želimo se baviti politikom ni politizirati."

Ustvrdio je kako su ih upravo iz vlasti gurnuli u prikupljanje potpisa za referendum u vrijeme predizborne kampanje za Europski parlament. "Nadam se i želim vjerovati da neće napraviti istu pogrešku i dva puta stati na iste grablje i da ih udare po čelu", rekao je Sever.

Još uvijek ima dovoljno vremena za raspisivanje referenduma negdje u listopadu, kaže Sever, kako bi se moglo relaksirano pristupiti izborima za predsjednika države i sabor. 

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ponovio je da se sindikati neće odazvati pozivu ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića na sastanak dok se referendum ne raspiše.

"Prikupljenih 750.000 potpisa jednako je broju glasova s kojim HDZ obnaša vlast u Hrvatskoj", rekao je Ribić dodavši kako ne vjeruje da se netko s tim može poigravati.

Poručio je kako je izuzetno važno održati referendum kao znak demokratske kulture te pozvao premijera Andreja Plenkovića, koji odlučuje o tome hoće li sabor referendumsko pitanje poslati na Ustavni sud, da donese odluku "na tragu demokratskih, civiliziranih i kulturnih standarda" i raspiše referendum.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara