Sindikati traže 13. plaću, prijete novim štrajkom

Sindikati traže 13. plaću, prijete novim štrajkom

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić optužio je Vladino povjerenstvo za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata da je priznavanjem reprezentativnosti Sindikatu Preporod i njegovu predsjedniku Željku Stipiću oslabilo sindikalni pregovarački tim u pregovorima o Temeljnom kolektivnom ugovor (TKU) za zaposlene u javnim službama.

Sa Stipićem sindikalni pregovarački odbor neće moći normalno funkcionirati već ćemo morati imati paralelne sastanke i tajne dogovore, jer tu nema jedinstvenog nastupa i volje, rekao je Ribić na konferenciji za novinare.

Stipić je marginalac koji sjedi u busiji


"Ne želim se baviti Stipićem, jer je marginalac, i njegovim marginalnim sindikatom koji nema nikakav utjecaj, nikada ništa nije ispregovarao niti organizirao ijedan štrajk. Uvijek je trčao za nama u štrajk i već drugi dan izlazio iz njega i pisao komentare protiv štrajka. Stipić već godinama napada druge sindikate i ratuje s njima, a ne s Vladom, i zato je nama teško napraviti mnoge stvari", poručio je Ribić.

Stipić "sjedi u busiji" kada pregovaramo, pa čak i kad štrajka zajedno s nama, ometa ostvarenje interesa naših, ali i svojih članova, tvrdi Ribić. Išao je u tužbe da bi napravio show i privukao članove, pravnici su nam potvrdili da su promašene u nekoliko stvari, a kada ih sudovi budu odbijali reći će da smo napravili loš sporazum. Osim toga, na internetu je objavio izvještaj o tome što je tko govorio na pregovorima koji su zatvoreni za javnost, toga nema nigdje, ogorčen je Ribić.

Također je optužio Preporod da "nikada nije imao 19.960 članova, pa ni 9960", te ustvrdio da među njima ima i "mrtvih duša". Osvrnuo se na nedavno gostovanje u HTV-ovoj emisiji "Otvoreno" gdje su dva ministra bili protiv njega (Ribića) kao sindikalca, a "sindikalac Stipić nije uputio ni jednu kritičku primjedbu ni jednom ministru, nego njemu kao sindkalcu". 

Ćorić misli problem riješiti pravilnicima o radu

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je kako je 14. veljače, nakon prvog kruga pregovora, ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić u sva ministarstva proslijedio uputu kako misli riješiti problem nakon isteka produžene primjene pravnih pravila TKU-a 13. ožujka, kao i tri granska KU-a.

Ćorić poziva ministarstva da pripreme izmjene pravilnika o radu, kako bi se njima regulirala prava zaposlenih, a tvrdi da pregovara u dobroj vjeri, dok pokušava prekršiti međunarodne konvencije i umanjiti ulogu sindikata, ustvrdio je Mihalinec.

Pravilnici o radu su jednostrani akti koji donosi poslodavac, a sindikat samo daje svoje mišljenje, a da bi se provela Ćorićeva ideja trebalo bi izmijeniti nekoliko tisuća pravilnika i još 180.000 aneksa ugovora o radu.

Traže 13. plaću

Sindikati predlažu, ako se do 12. ožujka ne sklope TKU i GKU, sklapanje TKU-a u trajanju od tri do četiri mjeseca kako bi mogli u nekonfliktnoj situaciji ispregovarati novi TKU na dulje razdoblje. 

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem podsjetila je da Sporazum o povratu osnovice plaća u javnim službama nije bio upitan sve dok se nisu stekli uvjeti za njegovo ispunjenje te najavila kako će uskoro krenuti u pripremanje tužbenih zahtjeva i ustrajati na zaštiti prava svakog zaposlenika u sustavu.

Osim toga, kako javlja N1, sindikati su najavili da će tražiti 13. plaću. Kažu, to je standard u mnogim zemljama EU, a ponegdje, kažu sindikati, zaposlenici u javnom sektoru imaju i 14. plaću. Još od ranije sindikati su najavili da bi mogli stupiti u štrajk.

"Štrajk je moguć već u ožujku. Ako pregovori o plaćama i dugu koji Vlada ima prema 700 000 građana ne budu riješeni, štrajka će biti. Mi se ozbiljno pripremamo", najavio je Vilim Ribić u emisiji Otvoreno prije desetak dana.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara