Sindikati u MORH-u i OSRH-u traže pomoć Mesića

Dva sindikata koji djeluju u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske (MORH) i Oružanim snagama Republike Hrvatske (OSRH) uputila su danas pismo predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću tražeći pomoć kako bi se ispunio njihov zahtjev za isplatom dodatka na uvjete rada za službenike i namještenike u MORHu i OSRHu.

Nakon gotovo tri godine bezuspješnih nastojanja da kroz socijalni dijalog s već trećim ministrom obrane osiguraju dodatak na uvjete rada za oko 7.000 službenika i namještenika, sindikati su zatražili posredovanje Mesića, kao vrhovnog zapovjednika OSRH-a.

"Skrećemo pozornost da u državnim i javnim službama jedino zaposlenici MORH-a i OSRH-a ne uživaju pravo na dodatak na plaću zbog otežanih uvjeta rada", kaže se u pismu.

Apsurdno je da su povećanjem plaće na osnovu posebnih uvjeta rada obuhvaćeni zaposlenici u kuhinjama, praonicama rublja ili čak analitičkim službama u zdravstvu, u kojem su povećanjem od minimalnih pet posto obuhvaćena sva nespecificirana radna mjesta, a istovremeno se djelatnicima Remontnog zavoda, koji nakon remonta naoružanja provjeravaju njegovu ispravnost bojnim streljivom i ispituju ispravnost raketnih sustava i naoružanja, ili radnicima koji rade na poslovima ekshumacije, ne priznaju otežani uvjeti rada.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neki od njih već su Vas izvijestili da svoje odgovorne zadaće više neće izvršavati u uvjetima nepriznavanja dodataka na uvjete rada", upozoravaju Mesića sindikalci.

Sindikati od Predsjednika traže da spriječi "daljnju prijevaru" službenika i namještenika u MORH-u i OSRH-u te iskoristi svoje ovlasti vrhovnog zapovjednika kako bi sve sastavnice linije subordinacije provodile svoje zadaće propisane Ustavom i Zakonom.

(Hina) pp/xmd ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara