Širi se nekoliko opasnih prevara vezanih za koronavirus. Evo detalja

Širi se nekoliko opasnih prevara vezanih za koronavirus. Evo detalja
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

SLUŽBA kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije zaprimila je nekoliko dojava zabrinutih građana koji su na svoje mobilne uređaje i adrese elektroničke pošte zaprimali poruke i pozive od nepoznatih osoba.

Utvrđeno je da se radi o pokušajima internetskih prevara, tzv. „vishing“ i „phishing“ uslijed kojih se počinitelji lažno predstavljaju u ime tvrtki ili drugih osoba. Koristeći trenutnu situaciju nastalu epidemijom koronavirusa, građane pokušavaju zaplašiti ili privući lažnim izjavama kako bi od njih prikupili osobne podatke ili ih naveli da izvrše uplate na inozemne bankovne račune ili novčanike kriptovaluta.

Posebno naglašavamo da su se pojavile lažne poruke elektroničke pošte u ime MUP-a RH s naslovom Mup Sharepoint Files koje sadrže maliciozne poveznice dok izgled navedene lažne poruke možete vidjeti na poveznici.

"Molimo građane da na navedene poruke ne odgovaraju te da se na pozive s nepoznatih inozemnih brojeva ne javljaju", stoji u objavi na stranici koronavirus.hr

Više informacija o „vishingu“, „phishingu“ i različitim oblicima internetskih prevara, kao i savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na poveznici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara