Sirija UN-u predlžae Bliski istok bez oružja za masovno uništenje

SIRIJA je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) podnijela prijedlog rezolucije kojim traži da UN proglase Bliski istok, uključujući tu i Izrael, zonom bez oružja za masovno uništenje, objavio je u srijedu sirijski veleposlanik pri UN-u.

"Vjerujemo da je takav prijedlog važan faktor za mirovni proces i za sigurnost na Bliskom istoku", kazao je veleposlanik Mihael Wehbe.

O sirijskom prijedlogu, koji podupiru sve arapske zemlje, trebali bi u četvrtak razgovarati stručnjaci zemalja članica Vijeća sigurnosti.

Izrael je jedina država regije koja nije potpisala sporazume i konvencije o oružju za masovno uništenje, rekao je Wehbe.

Sirija je već tjedan dana izložena prijetnjama i optužbama Sjedinjenih Država koje tvrde da ona razvija oružje za masovno uništenje i pruža utočište pripadnicima svrgnutog iračkog režima i terorističkih skupina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sirijski prijdlog nije nov. Iran i Egipat iznijeli su takvu zamisao 70-tih godina, a 1980. preuzela ju je Opća skupiština UN-a.

Godine 1995. i države potpisnice Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja zatražile su da Bliski istok postane zona bez oružja za masovno uništenje. Glavna zapreka tom cilju je odbijanje Izraela da potpiše Sporazum. Izrael nije nikada javno priznao da posjeduje nuklearno oružje.

(Hina) rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara