Sirijci s azilom preseljeni u kuće i stanove u Slavonskom Brodu

Sirijci s azilom preseljeni u kuće i stanove u Slavonskom Brodu

Ilustracija: FAH

NAKON odobravanja statusa azilanata u Republici Hrvatskoj za 36 osoba, sirijskih izbjeglica preseljenih iz Turske i smještenih u Prihvatilište za tražitelje azila u Kutini, njih 16 je u ponedjeljak preseljeno u kuće i stanove u Slavonskome Brodu, izvijestili su danas iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Ostalih 20 sirijskih izbjeglica preselit će se u kuće i stanove kad se za njih pronađe primjereni smještaj u Slavonskome Brodu ili drugim sredinama.
 
Riječ je o državljanima Sirijske Arapske Republike koji su u Republiku Hrvatsku preseljeni krajem siječnja ove godine, među kojima većinu čine obitelji s maloljetnom djecom.
 
Prva skupina preseljena je u Zadar
 
Prva skupina u kojoj je 40 osoba prihvaćena je u studenome prošle godine i nakon smještaja u Prihvatilištu za tražitelje azila u Kutini te odobravanja statusa azilanta u Republici Hrvatskoj preseljena je "u pojedinačni smještaj u Zadar u siječnju ove godine, gdje je u tijeku njihova daljnja integracija u hrvatsko društvo", izvijestio je MUP.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
MUP podsjeća da zbrinjavanje preseljenih osoba Republika Hrvatska provodi na temelju sudjelovanja u europskom programu premještaja i preseljenja državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva koje ispunjavaju uvjete za odobrenje međunarodne zaštite u skladu sa zaključcima Europskog vijeća.
 
Riječ je o dobrovoljnom procesu, a te su osobe i obitelji odabrale Hrvatsku kao zemlju u kojoj žele živjeti.
 
Djelatnici hrvatskog ureda Međunarodne organizacije za migracije (IOM) provedbeni su partner MUP-a na projektu preseljenja te odmah nakon dolaska preseljenih osoba počinju s aktivnostima koje uključuju integraciju u hrvatsko društvo.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara