Sirijske vlasti ubile šest prosvjednika - među njima i liječnik koji je došao pomoći ozlijeđenima

Foto: AFP
Video: Al-Jazeera/Youtube


SIRIJSKE snage sigurnosti danas su ubile najmanje šestero ljudi u napadu na Omarovu džamiju u gradu Deri na jugu zemlje.

Prije nego što su snage sigurnosti upale u džamiju, na tome području je isključena struja, a otežano je i telefonsko komuniciranje. Napad se dogodio dan nakon što je ured UN-a za ljudska prava priopćio da bi sirijske vlasti "odmah trebale prestati s prekomjernom uporabom sile protiv mirnih prosvjednika".

Prosvjednici traže prestanak represije tajne policije


Prosvjednici se već šest dana okupljaju oko spomenute džamije. Ispred nje su podigli šatore i najavili da će tako prosvjedovati dok se ne ispune njihovi zahtjevi. Glavni zahtjev prosvjednika je pretanak represije od strane tajne policije koja je smještena u Deri, a vodi je rođak predsjednika Bašara al-Asada.

Među ubijenima je i tamošnji ugledni liječnik Ali Gasab al-Mahamid koji se u džamiju u starom dijelu grada zaputio kako bi pomogao žrtvama napada koji se dogodio ubrzo nakon ponoći.

Nerazjašnjena smrt uglednog liječnika


Točne okolnosti njegove smrti još nisu poznate. U službenom priopćenju piše da je "naoružana banda" napala ambulantna kola koja su došla do džamije i "uzrokovala liječnikovo mučeništvo". Jedan od prosvjednika je rekao da je liječnik ubijen snajperom.

U Siriji je izvanredno stanje još od dolaska stranke Bat na vlast 1963. godine. Opozicija je zabranjena, provedena je nacionalizacija i ukinuto privatno vlasništvo. Asad je ukinuo neke zabrane vezane uz privatno vlasništvo, ali ne želi ukinuti zakon o izvanrednom stanju, osloboditi političke zatvorenike, razviti vladavinu prava, dopustiti slobodu izražavanja i otkriti sudbinu desetaka tisuća protivnika režima koji su nestali 80-ih godina prošlog stoljeća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara