Sirijski ministar: Ne želimo se boriti s Turskom

Sirijski ministar: Ne želimo se boriti s Turskom
Foto: EPA

SIRIJA se ne želi boriti s Turskom, rekao je sirijski ministar nakon što je Turska poručila da je jedan od njezinih položaja u sirijskoj pokrajini Idlibu napadnut s područja pod kontrolom sirijskih vladinih snaga. 

Rusija koja podupire sirijskog predsjednika Bašara al Asada u sirijskome građanskom ratu, i Turska koja podržava pobunjenike, zajedno su se zauzimale za sporazum o smirivanju stanja na tom području koji je na snazi od prije godinu dana.

No sporazum je uzdrman zadnjih mjeseci, zbog čega su stotine tisuća civila napustile svoje domove.

Idlib je posljednje uporište protuvladinih pobunjenika nakon osam godina građanskog rata.

"Nadamo se da se naša i turska vojska neće boriti. To je naše principijelno stajalište", rekao je sirijski ministar vanjskih poslova Valid al Mualem novinarima u Pekingu stojeći uz vodećeg kineskog diplomata, državnog savjetnika Wang Yija.

"Borimo se protiv terorista"

"Borimo se protiv terorista, posebno u Idlibu koji je sirijski teritorij, dio naše zemlje", rekao je Mualem u komentaru na arapskom, a preveden je na kineski.

Dominantna snaga u pokrajini Idlibu je Tahrir al Šarm, zadnja inkarnacija bivšega Fronta Nusre koja je bila dio Al Qaide do 2016. Druge, uključujući neke s turskom potporom, također su prisutne.

"Sada je pitanje što Turska želi u Siriji. Turska je zauzela dio sirijskog tla i ima vojnu prisutnost u nekim dijelovima Sirije", dodao je Mualem.

"Štite li oni Front Nusru? Štite li te terorističke snage uključujući Istočni turkestanski islamistički pokret?" upitao je referirajući se na ekstremističku skupinu koju Kina optužuje za napade na Xinjiang na dalekom zapadu, a djeluje i u drugim područjima.

"Ta se pitanja moraju postaviti Turskoj, koji su njihovi ciljevi. Borimo se protiv tih terorističkih skupina i organizacija. Cijeli svijet vjeruje da su ti ljudi protiv kojih se borimo - teroristi."

Od travnja sirijske vladine snage pojačale su bombardiranje tih područja, pri čemu su ubile veći broj ljudi.

Vlada i njihovi ruski saveznici tvrde da je to odgovor na pobunjenička kršenja primirja, uključujući i prisutnost boraca u demilitariziranoj zoni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara