Sisačka eko akcija: Hrvatska dugim rokovima povlađuje zagađivačima Ini i Molu

Ilustracija: Hr Foto

SISAČKA eko akcija tvrdi kako Hrvatska povlađivanjem zagađivačima Ini i Molu putem dugotrajnih rokova daje vremena za kalkuliranje, a ne daje vrijeme da ravnomjerno rasporede troškove nužne modernizacije.

Nakon što je objavljen 4. izvještaj o praćenju kakvoće zraka na području Siska i dinamika radova na modernizaciji postrojenja Rafinerije nafte Sisak Sisačka eko akcija je zaključila da je Ministarstvo zaštite okoliša napokon postalo svjesno da "još uvijek nema naznaka o drugoj fazi modernizaciji sisačke Rafinerije". Upozoravaju da su radovi na drugoj fazi trebali biti gotovi 2011. godine, no oni još nisu ni počeli te dodaju kako se trebalo reagirati prije najmanje godinu ili dvije kada se vidjelo da se ti rokovi neće poštovati.

Obavljeno manje od četvrtine radova na modernizaciji rafinerije

"Sisačka eko akcija smatra da je nedonošenje strateške odluke INA-e i njihova vlasnika MOL-a o gradnji novog kokinga, koji bi trebao riješiti problem zagađenja sumporovodikom u Gradu Sisku, pokazatelj da nemaju sluha za ekologiju, i zdrav život Siščana", pišu iz Udruge i dodaju da je cijela prva faza modernizacije stajala 118 milijuna eura, od čega se "jedino Claus postrojenje od 25 milijuna Eura može smatrati ekološkim projektom". Tvrde da su ostali radovi bili nužni da bi Ina dosegnula Euro standarde za svoja goriva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I sada kada su to učinili i kada mogu proizvoditi goriva Euro V kvalitete u Sisku ne žele ulagati 140 milijuna Eura u novo Koking postrojenje čiji je cilj isključivo poboljšanje života Siščana", pišu iz Sisačke eko akcije te dodaju kako je uz "Koking", druga faza modernizacije obuhvaćala i MHC kompleks koji stoji 200 milijuna eura. Na temelju toga zaključuju da je do sada u Sisku odrađeno tek manje od četvrtine planiranih investicija modernizacije rafinerije, odnosno potrošeno je 118 od planiranih 458 milijuna eura.

Država zagađivačima daje vremena za kalkuliranje

"Ovo je još jedan dokaz da država, povlađivanjem zagađivačima putem dugotrajnih rokova, njima samo daje vremena za kalkuliranje, a ne vrijeme da ravnomjerno rasporede troškove nužne modernizacije. Pitamo se, bi li neke manje tvrtke dobile rokove duže od deset godina da se prilagode normama, i da na kraju, kad prođu svi ti rokovi, ne ispune tri četvrtine obećanoga. A i dalje normalno rade", pišu iz eko akcije te zahtijevaju od Ine i Mola da hitno raspišu natječaj za gradnju novog "Koking postrojenja" u Sisku koje će spriječiti da zrak i dalje bude treće, najgore, kategorije po satnim koncentracijama sumporovodika.

Upozoravaju i da se ovo izvješće Ministarstva zaštite okoliša ne može usporediti s izvješćima od ranijih godina, jer "zbog nemara i kašnjenja odabira izvođača za nadzor mjernih postaja", nema podataka o kakvoći zraka u Sisku od 7. lipnja do 1. rujna 2010. godine. "Usprkos tome, Ministarstvo uspoređuje podatke o broju prekoračenja cijele prošle godine sa, praktički, devet mjeseci ove godine te navodi smanjenje broja prekoračenja. Prava je istina da je 2010. godine u samo devet mjeseci zabilježeno 78 prekoračenja satne tolerantne vrijednosti sumporovodika od 7,6 mikrograma, dok je ta brojka bila u 2009. godini bila 88 no tijekom cijele godine. Stoga smo mišljenja da je lanjska godina u pogledu pikova sumporovodika bila još i lošija, podijelimo li broj sati u praćenom razdoblju sa brojem pikova", zaključuju iz Sisačke eko akcije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara