Sisački biskup Košić ugostio osuđenog ratnog zločinca Kordića i optuženika za ratne zločine Jelića

Sisački biskup Košić ugostio osuđenog ratnog zločinca Kordića i optuženika za ratne zločine Jelića

Foto: Sisačka biskupija

SISAČKI biskup Vlado Košić, koji je privukao pozornost javnosti kontroverznim objavama na Facebooku, u kojima se žestoko obrušio na politiku MOST-a i SDP-a, a Zorana Milanovića otvoreno nazvao komunistom, prekjučer je u sisačkom Velikom Kaptolu ugostio osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića te optuženika  za ratne zločine nad civilima bošnjačke nacionalnosti na području Mostara Zlatana Miju Jelića.

Objavu sisačke biskupije u nastavku prenosimo u cijelosti.

"Sisački biskup Vlado Košić primio je u petak 15. siječnja u sisačkom Velikom Kaptolu primio je umirovljenog generala HV-a gosp. Zlatana Miju Jelića zajedno s gosp. Darijem Kordićem. General je biskupa upoznao s optužnicama protiv hrvatskih časnika Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske u monstruoznoj konstrukciji „zajedničkog zločinačkog pothvata“ koji se stavlja na teret čitavoj Hrvatskoj, od pokojnog predsjednika dr. Franje Tuđmana, preko šestorice u Haagu pa do svih zapovjednika i vojnika HVO-a i HV-a s obzirom na ratna djelovanja u BIH za vrijeme Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskup je izrazio potporu pravednoj borbi za istinu hrvatskih branitelja u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, bez čijeg otpora srpskoj agresiji države BiH danas ne bi bilo i izrazio nadu da će uz Božju pomoć i molitvu hrvatskoga naroda istina pobijediti te da će hrvatski narod opstati u BiH".

Evo kome je Košić izrazio potporu

Podsjetimo, umirovljeni general Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Zlatan Mijo Jelić optužen je za ratne zločine i on se trenutačno nalazi u bijegu u Hrvatskoj, a u optužnici objavljenoj u Sarajevu, 45-godišnji Jelić je optužen na temelju istrage koju je započelo tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i potom je prepustilo bosanskohercegovačkom pravosuđu. Tereti ga se da je kao zapovjednik 1. djelatne bojne vojne policije HVO-a te 1. lakojurišne bojne vojne policije od svibnja 1993. do ožujka 1994. godine postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvencija o zaštiti civila tijekom ratnih sukoba.

Dario Kordić, između ostalog, odgovoran je i proglašen krivim za ratni zločin u selu Ahmići gdje su pripadnici HVO-a su 16. travnja 1993. godine, izvršili ratni zločin protiv čovječnosti. Bio je to najveći pokolj u sukobu Bošnjaka i Hrvata. U optužnici protiv Kordića ističe se kako je otprilike od studenog 1991. do ožujka 1994., Kordić, zajedno s raznim članovima HDZ-BiH, HZ H-B/HR H-B i HVO-a i njihovim vođama, oružanim snagama i agentima, prouzročio, planirao, poticao, naređivao ili počinio, ili pomagao i na drugi način podupirao planiranje, pripremu ili izvršenje zločina protiv čovječnosti, odnosno rasprostranjenih ili sustavnih progona civila bosanskih Muslimana na političkoj, rasnoj, nacionalnoj ili vjerskoj osnovi, po cijeloj HZ H-B/HR H-B i općini Zenica, na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara