Sisak: novinarska radionica o trgovini ljudima - trafikingu

Hrvatsko novinarsko društvo, IREX ProMedia i OESS večeras su u Sisku organizirali radionicu za novinare u Sisačkomoslavačkoj županiji na temu trgovine ljudima ili trafikinga. L

O temi su govorili predavač i dekan na Fakultetu kriminalistike u Zagrebu prof. Zvonko Dujmović i predsjednik Centra za istraživačko novinarstvo u Zagrebu, trener istraživačkog novinarstva u jugoistočnoj Europi i slobodni novinar istraživač Saša Leković.

Prof. Dujmović istaknuo je da je trafiking ili trgovina ljudima novi oblik kriminala - po obliku, sadržaju i pojavnosti. U Hrvatskoj je prošle godine evidentirano osam slučajeva trgovanja ljudima. U dva slučaja riječ je bila hrvatskim državljanima, a jedan od njih bio je žrtva trafikinga za prosjačenje.

"Iako je riječ o malom broju kaznenih djela te vrste, postoji i tamna strana te pojave jer je Hrvatska tranzitna zemlja za taj oblik organiziranog kriminala", rekao je prof. Dujmović.

Napomenuo je da je u trafiking uključen mali broj ljudi, koji najčešće ne znaju jedni za druge i za čije je otkrivanje potrebno angažirati velik broj policijskih istražitelja i osigurati znatna sredstva.

Prof. Dujmović također je naveo da je izmjenama Kaznenog zakona, koji će uskoro stupiti na snagu, trgovina ljudima postala kazneno djelo i da će se trgovci ljudima moći kazneno procesuirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Govoreći o žrtvama, naglasio je da je riječ o osobama, najčešće ženama, koje su živjele u teškim ekonomskim prilikama i htjele poboljšati svoj ekonomski položaj, riješiti se siromaštva, ali su se našle u tuđoj zemlji, bez reguliranog boravka, najčešće ne znaju jezik, oduzeti su im dokumenti, ne mogu izlaziti iz prostora u koji su smještene, te praktički ne postoje i u 90 posto slučajeva ne mogu nikomu reći da su žrtve.

Žrtve trafikinga su fizički i psihički zlostavljane i maltretirane; "gazde" ih siluju, često ih drže pod drogom ili alkoholom kako ne bi pružale otpor i kako bi bile ravnodušne prema situaciji u kojoj se nalaze, rekao je prof. Zvonimir Dujmović.

Upozorio je na nužnost edukacije i koordinacije svih državnih službi, kao i na veliku ulogu nevladinih organizacija, posebno oko zaštite žrtava.

Novinar istraživač Saša Leković iznio je primjere trafikinga na kojima je radio i o kojima je pisao u više medija, te je iznio metode novinskog istraživanja i medijske prezentacije tih tema.

Upoznao je novinare s projektom prve web stranice istraživačkog novinarstva za jugoistočnu Europu na adresi www.netnovinar.org/ir , koju pokreće njegov Centar za istraživačko novinarstvo, u suradnji s Media centrom iz Sarajeva i Medija Centrom iz Beograda, a financirat će ju IREX.

(Hina) xmalj ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara