Sisak: Počela akcija "I ja mogu razminirati jedan četvorni metar"

HRVATSKI centar za razminiranje (HCR), Humanitarna zaklada ´Hrvatska bez mina´ i Agencija lokalne demokracije u Sisku organiziraju dobrotvornu akciju ´I ja mogu razminirati jedan četvorni metar´ s nakanom da se prikupi novac za razminiranje oko 2,3 milijuna četvornih metara sumnjiva prostora, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Sisku.

U pokrajinama, općinama i gradovima u sastavu Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe prikupljat će se novac za razminiranje Mošćenice kod Petrinje. Akcija je počela u oko 400 općina i gradova u pokrajini Venetu u Italiji i u prvom tjednu prodano je 15.000 bonova u vrijednosti od jednog eura ili 15 tisuća eura.

Na konferenciji za novinstvo u HCR-u govorili su pomoćnik ravnatelja HCR-a Nikola Gambiroža, tajnica Zaklade ´Hrvatska bez mina´ Mirela Mihaljević i voditeljica sisačke Agencije lokalne demokracije Vijeća Europe Tatjana Puškarić.

HCR je, po riječima Gambirože, izradio projekt te dobrotvorne akcije i dao joj punu potporu. Cilj joj je, kako je naveo, prikupiti novac za razminiranje oko 2,3 milijuna četvornih metara minski sumnjiva prostora u Mošćenici kod Petrinje, koja je u Domovinskom ratu bila prva crta obrane i crta razdvajanja. Na mošćeničkom području od početka Domovinskog rata, od 1991. do sada, od mina je stradalo 27 osoba, od kojih je osam poginulo, 13 je teško i šest lakše ozlijeđeno, napomenuo je.

Tatjana Puškarić najavila je da će se ta dobrotvorna akcija, osim u Venetu, provesti i u ostalim pokrajinama, gradovima i općinama uključenima u Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe, posebno na engleskom govornom području.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara