Sisak: Radnici željezare sutra ujutro čekaju pred tvornicom plaće

DVIJE tisuće radnika Željezare Sisak i Remont Capraga sutra u 8 sati okupit će se na skupu na glavnom ulazu u tvornicu gdje će čekati podjelu obračunskih lista minimalnih plaća za siječanj i veljaču.

Plaće će čekati do 10 sati, a ako ih ne dobiju do tog roka, skup zaposlenika postat će prosvjedni, priopćila je Koordinacija sindikata za opstojnost Željezare Sisak.

Kakav će u tom slučaju biti oblik prosvjeda, odlučit će, kako su najavili čelnici Koordinacije Ivica Kenda i Mato Somić, sami radnici na skupu.

Željezarini radnici će na sutrašnjem skupu na glavnom ulazu u tvornicu od stečajne uprave tražiti da dobiju pisane obavijesti o prijenosu svojih ugovora o radu sa Željezare Sisak d.d. u stečaju na novog vlasnika i poslodavca, tvrtku "Mechel Željezaru" d.o.o.

Novi vlasnik za sutra je na posao pozvao preko 100 radnika pogona Čeličana i radnike održavanja u pogonu Valjaonice bešavnih cijevi (VBC-a), koji će raditi na pripremama za pokretanje proizvodnje.

Sutrašnji skup zaposlenika sazvala je Koordinacija sindikata za opstojnost Željezare Sisak zbog toga što minimalne plaće nisu isplaćene u petak, sukladno odluci Vlade od 6. ožujka, nego su najavljene za ponedjeljak, 17. ožujka u 9 sati.

Sredstva od 10 milijuna kuna za isplatu minimalnih plaća za siječanj i veljaču stečajna uprava Željezare osigurala je, sukladno spomenutoj Vladinoj odluci, kratkoročnom pozajmicom od INE d.d., koja je u petak, 14. ožujka u 11.30 sati sredstva uplatila u Poslovnici 1. Regionalnog centra FINE u Zagrebu. Zbog nepravodobno obavljenog prijenosa tih sredstava iz FINE u poslovne banke u Sisku, radnicima u petak nisu isplaćene plaće, izjavio je predstavnik Željezarine Koordinacije Ivica Kenda.

To je izazvalo ogorčenje Koordinacije i brojnih radnika koji su, prema Kendinim riječima, u petak došli po plaće jer su vjerovali ministru gospodarstva Ljubi Jurčiću i Vladi koji su javno objavili da će radnici Željezare plaće dobiti do tog dana.

Dio radnika Željezare, prema informaciji predstavnika Koordinacije Ivice Kende, u petak i jučer dobio je na kućne adrese pisane obavijesti stečajnog upravitelja Željezare Sisak d.d u stečaju Ilije Marića u kojima su obaviješteni da će "sa 17. ožujkom njihov ugovor o radu sa svim pripadajućim pravima i obavezama, prenijeti na kupca" i "da je od tog dana njihov novi poslodavac "Mechel Željezara" d.o.o. za trgovinu i usluge, Božidara Adžije 19. u Sisku".

Za sutra je, prema najavama čelnika željezarine sindikalne Koordinacije i stečajne uprave, najavljeno stupanje na snagu ugovora o prodaji Željezare Sisak tvrtki "Mečel" iz Čeljabinska u Ruskoj Federaciji, odnosno njegovoj švicarskoj tvrtki "Conares Trading" iz Zuga i "Mechel Željezari".

(Hina) malj jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara