SJ. KOREJA: POMOĆ U HRANI U 2004. ZA VIŠE OD 6 MILIJUNA STANOVNIKA

Oko 6,5 milijuna stanovnika Sjeverne Koreje trebat će u 2004. međunarodnu pomoć u hrani, a riječ je o više od četvrtine ukupnog stanovništva zemlje, kaže se u izvješću Svjetskog programa (WFP) za hranu objavljenom u četvrtak. L

"Tijekom 2003. prikupili smo 320.000 tona prehrambenih namirnica od predviđenih 500.000 tona. Znači, dobili smo 60 posto obećane količine", kazao je predstavnik WFP-a za Sjevernu Koreju Rick Corsino.

Ujedinjeni narodi bit će prisiljeni već u studenome izbrisati s popisa osoba kojima je pomoć potrebna 3,2 milijuna imena, ako se hitno ne pronađu drugi izvori koji će osigurati hranu ugroženima, rekao je Corsino.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je također kazao kako za nekoliko dana oko 700.000, uglavnom starijih stanovnika Sjeverne Koreje više neće primati pomoć, a to bi se u siječnju, zbog neredovitog slanja hrane, moglo dogoditi djeci.

"Unatoč naznakama poboljšanja u prehrani u posljednjih nekoliko godina, stopa neuhranjenosti u Sjevernoj Koreji i dalje je alarmantna. Čak četrdeset posto djece kronično je neuhranjeno i zbog toga zaostaje u razvoju", kaže se u priopćenju WFP-a.

Staljinistička Sjeverna Koreja u kojoj danas živi 23 milijuna stanovnika, od 1995., kada su glad i prirodne katastrofe uništili njezino gospodarstvo, prvi je svjetski primatelj humanitarne pomoći WFP-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara