Sj. Koreja priznala da će proizvesti atomske bombe

Sj. Koreja priznala da će proizvesti atomske bombe
SJEVERNA KOREJA je izjavila kako je proizvela dovoljno plutonija za pravljenje šest atomskih bombi i da namjerava proizvesti oružje, piše u utorak The New York Times.

List piše, pozivajući se na visoke američke dužnosnike, da su to američkim dužnosnicima rekli sjevernokorejski.

Američke obavještajne službe su nastojale provjeriti da li se radi o blefu ili istini i nisu mogli doći do jasnog odgovora.

List ocjenjuje da će najnovija izjava, ukoliko je istinita, biti pravi izazov za predsjednika Busha koji je prije dva mjeseca rekao kako neće trpjeti nuklearno oružje u Sjevernoj Koreji.

Bush bi se mogao suočiti s teškim izborom budući je ranije već ocijenio da je vojna akcija protiv tvornice za preradu istrošenog nuklearnog goriva u plutonij u Yongbyonu previše rizična čak i prije nego je prerada počela.

Sada bi Pentagon mogao biti zamoljen da ponovno razmotri mogućnost za vojnu akciju, piše list.

Kina i Sj. Koreja vode "sadržajne razgovore"o nuklearnoj krizi

Kina i Sjeverna Koreja održali su "sadržajne razgovore" o sporu Pyongyanga s Washingtonom oko nuklearnog programa, tijekom posjete posebnog izaslanika iz Pekinga, objavila je u utorak službena sjevernokorejska agencija KCNA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agencija navodi da se zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Dai Bingguo sastao s nekoliko sjevernokorejskih dužnosnika, uključujući i čelnika Kim Jong-ila, kojemu je uručio pismo kineskog predsjednika Hu Jingtaoa.

"Strane su razmijenile mišljenja o nuklearnim pitanjima između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država i međunarodna pitanja od obostranog interesa", priopćila je KCNA.

Južna Koreja je objavila kako se nada da će pismo kineskog predsjednika uvjeriti Pyongyang da pristane na međunarodne razgovore o nuklearnom programu.

"Ako itko može utjecati na Sjevernu Koreju, onda je to Kina", rekao je jedan visoki diplomat u Seoulu. "Kina ima odlučujuću ulogu u njihovu privođenju za stol", dodao je.

Kina je glavni saveznik Sjeverne Koreje, a njezina ekonomska pomoć, zajedno s međunarodnim naporima, omogućila je održanje te države.                                                                  
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara