SJAJAN KLJUN JE ZNAK ZDRAVLJA

Čini se da postoji opravdan razlog zbog kojega ptice više vole mužjake s kljunom sjajnih boja. L

Naime, britanski i francuski znanstvenici objavili su da mužjaci s takvim kljunom imaju višak hranjivih tvari koje mogu poboljšati rad imunološkog sustava, dok oni s "blijedim" kljunom imaju slabiji imunološki sustav.

Dvije studije objavljene u najnovijem broju časopisa "Science" pokazuju i zašto je dobro jesti puno mrkve: hranjive tvari koje daju boju ptičjem kljunu, zvane karotenoidi, mogu se pronaći u povrću i voću.

Ljubitelji prirode već dugo znaju da ptice udvaranje dovode do ekstrema: paun s najdužim i najsjajnijim repom privlači najbolje ženke, baš kao što pjevice to čine pjesmom. Prema teoriji, životinje koje se tako udvaraju dokazuju da imaju dodatne resurse - boležljivi paun, na primjer, ne bi mogao izdržati težinu bogatog repa.

Međutim, ekolog Jonathan Blount sa sveučilišta Glasgow misli da to nije potpuno objašnjenje. On i njegov kolega sa sveučilišta Sheffield Tim Birkhead znali su da prugaste zebe boju kljuna dobivaju od sjemenki i klica kojima se hrane u Australiji, jer njihovo tijelo ne može prirodnim putem proizvesti karotenoide koji im kljunove boje u crvene i žute nijanse.

Znanstvenici su tu pretpostavku ispitali dodajući karotenoide u njihovu prehranu.

"Uzeli smo braću", objasnio je Blount. "Jednoga smo brata hranili standarnom hranom, dok je drugi dobivao dodatne doze karotenoida. Nakon samo četiri tjedna ustanovili smo da su ptice koje su dobivale dodatni karotenoid razvile znatno crveniji kljun."
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ženke su primijetile promjenu. "U devet od deset slučajeva, ženke su se odlučile za brata u čiju smo dijetu dodali karotenoid", kazao je Blount. "No, najinteresantnije je svakako to da smo testirali i imunološke funkcije tih ptica i otkrili da su ptice s crvenijim kljunovima, koje su ženke preferirale, imale mnogo snažnije imunološke sustave."

U drugoj studiji, Bruno Faivre i kolege s francuskog sveučilišta Bourgogne testirali su mužjake kosa kojima su kljunovi varirali u boji od žute do narančaste. Istraživanje je pokazalo da ženke obično osvajaju kosovi s narančastim kljunom.

Faivre i kolege testirali su kosove tako što su im ubrizgali ovčju krv, koja je aktivirala njihov imunološki sustav, a to je izazvalo bljedilo kljuna. Tako su pokazali da bolesti potiču rad imunološkog sustava i "povlače" karotenoide koji kljunu daju tamnu boju.

Karotenoidi, koji sadrže suptance lutein i zeaksantin, mogu se naći u povrću i voću jarkih boja, te u sjemenkama poput prosa. Oni djeluju na druge hranjive sastojke poput vitamina E koji su nužni za dobro funkcioniranje imunološkog sistema, kazao je Blount.

Isti je slučaj i s ljudima: osobe s jačim imunološkim sustavom mogu izgledati mlađe i snažnije, naglašava on.

(Hina) jšk dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara