Sjećate se pljačke zaštitarskog kombija u Zagrebu? Dobili 23 godine zatvora

Sjećate se pljačke zaštitarskog kombija u Zagrebu? Dobili 23 godine zatvora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

ZBOG pljačke 320.000 kuna iz zaštitarskog kombija na zagrebačkom Žitnjaku u prosincu 2017., danas su na Županijskom sudu na ukupno 23 godine zatvora osuđeni Željko Vrbat, Branislav Kovačević, Denis Šagut, Romeo Tole i Jasmin Mujkić.

Vrbat i Kovačević su osuđeni su na četiri godine i 11 mjeseci zatvora, dok su Tole i Šagud osuđeni na po četiri godine i 10 mjeseci svaki. Mujkić je osuđen na tri godine i osam mjeseci zatvora, a svima im je produljen istražni zatvor u kojem su od uhićenja u prosincu 2017.

"Naš subjektivni dojam o nekom od počinitelja nije odlučan za odluku o kazni. Tužiteljica je u završnoj riječi za Vrbata govorila da je on organizator cijele te priče. Možda je to i točno, no u optužnici se ne navodi da je organizator već da je vozač, a sud je prilikom donošenja odluke o kazni vezan činjeničnim opisom optužnice. Nadalje, to što se protiv njega vodi nekoliko postupaka nije odlučno jer niti jedan od tih postupaka nije pravomoćno okončan pa je on zakonski neosuđivana osoba", kazala je u obrazloženju presude sutkinja Renata Miličević.

Osim za razbojstvo svi osim Mujkića bili su optuženi i za krivotvorenje registracijskih oznaka, jer su na vozilo s kojim su počinili razbojstvo stavili nepripadajuće tablice. Uz to Kovačević i Vrbat teretili su se i za prijetnju policajcu koji ih je prvi pokušao spriječiti u bijegu. Svi su optuženici priznali djelo, što im je cijenjeno prilikom izricanja kazne.

Presreli zaštitarski kombi, prijetili pištoljima

Petoricu okrivljenika tereti se da su sredinom prosinca prošle godine na raskrižju Ulice grada Gospića i Slavonske avenije presreli zaštitare koji su kombijem prevozili novac iz poslovnice OTP Banke u Ulici Divka Budaka. Optuženi su uperili oružje u zaštitare i jednog od njih prisilili da otvori tovarni prostor. Zatim su mu naredili da im preda kofere s novcem, što je zaštitar uplašen za vlastiti život i učinio.

Razbojnici su se zatim dali u bijeg, ali ih je pokušao zaustaviti policajac u kojeg su uperili oružje i prisilili ga da legne, a kada se sklonio iza svog automobila, odjurili su s plijenom do 320 tisuća kuna prema istoku grada.

Željko Vrbat, poznat po nadimku Šepo ili Švicarac, prema pisanju medija, poznat je po brojnim razbojstvima za koje nikada nije osuđen. Uhićen je nekoliko dana nakon pljačke zaštitarskog kombija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara