Sjednica Splitsko-dalmatinske županijske skupštine prekinuta

DANAŠNJA sjednica Skupštine Splitsko-dalmatinske županije na kojoj se trebalo glasati o povjerenju županu Branimiru Lukšiću prekinuta je zbog nedostatka kvoruma, a Lukšić je nakon toga dao ostavku na članstvo u HDZ-u i na sve stranačke dužnosti koje obnaša.

Kvoruma nije bilo zbog toga što su sjednicu napustili vijećnici oporbene koalicije (SDP-HSS-HNS), a nedostajali su i neki iz vladajuće koalicije, koji se nisu vratili sa stanke određene prije samog glasanja.

Glasanje o povjerenju županu Lukšiću tražio je HDZ zbog, kako je obrazložio predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Živko Nenadić, "razmimoilaženja i neslaganja s Lukšićem koje je dovelo do toga da županijska vlasti ne može više funkcionirati".

Taj je prijedlog potpisalo 26 vijećnika vladajuće koalicije "Hrvatskih državotvornih stranaka" (HDZ-HČSP-HDRS-HKDU-HDD-SHP-HIP-HB), što je dovoljan broj glasova za smjenu župana.

Umjesto u 9, sjednica je počela tek u 11 sati zbog konzultacija Kluba vijećnika vladajuće koalicije.

Neki od vijećnika iz vlasti i iz oporbe tražili su da se točke o povjerenju županu stavi na kraj dnevnog reda kako bi se moglo raspravljati o koncesijama, reviziji proračuna i malom i srednjem poduzetništvu, smatrajući to važnijim. Nakon stanke odlučeno je da se o povjerenju županu ipak raspravlja na početku sjednice, no to je bio razlog za ponovnu stanku kako bi vladajući vijećnici pokušali još jednom dogovoriti zajednički stav o županovoj smjeni.

Tek oko 13 sati počela je rasprava o povjerenju županu Lukšiću.

Nakon što je predsjednica kluba vijećnika SDP-a Vesna Alač kazala kako ta stranka podržava županovu smjenu i kako će glasati za nju, vijećnici iz redova vladajuće koalicije, mahom iz Hrvatskog bloka, ustali su u županovu obranu riječima kako ne mogu i neće župana rušiti zajedno sa SDP-om.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nenadićevi pokušaji da ih uvjeri kako se moraju ponašati u skladu s međustranačkim dogovorom vladajuće koalicije nisu urodili plodom.

Na pitanje HNS-ovca Mire Družijančića što se promijenilo otkad su stavili potpis na prijedlog za županovu smjenu, Dalibor Ninčević (HB) odgovorio je kako ti potpisi ne prejudiciraju glasovanje i optužio HDZ kako očito u toj namjeri ne preza ni od suradnje sa SDP-om.

Vijećnicima se obratio i župan Branimir Lukšić odbacivši optužbe za nesuradnju i ignoriranje matične stranke.

"Ja nisam ni pašalićevac, ni sanaderovac, nego tuđmanovac", istaknuo je župan Lukšić. Kazao je i kako će prihvatiti odluku Skupštine, ma kakva bila, ali i vijećnike zamolio da pri glasovanju ne vode računa o njemu nego o hrvatskom jedinstvu. "Novi izbori, za koje se zauzima SDP, znače da će prije toga ovom županijom vladati povjerenik kojega će postaviti Ivica Račan", zaključio je Lukšić.

Sjednica je prekinuta u 16,20 sati, kada su je napustili vijećnici koalicije SDP-HSS-HNS i dva nezavisna vijećnika. Kvoruma nije bilo jer se prije njih nakon još jedne stanke u vijećnicu nije vratio dio vijećnika vladajuće koalicije.

Kad će biti nastavljena, Predsjedništvo Skupštine odredit će naknadno.

Vladajuća koalicija u Skupštini Županije splitsko-dalmatinske ima 27 vijećnika. SDP ih ima 11, i u koaliciji je s HNS-om sa po dva i jednim nezavisnim vijećnikom. Pet vijećnika ima HSLS.

Pitanje povjerenja županu Branimiru Lukšiću HDZ je postavio još u veljači nezadovoljan njegovim odnosom s pripadnicima Hrvatskog bloka, optužujući ga da je "pašalićevac". Tada je protiv Lukšića pokrenut i stegovni postupak koji još nije završen.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara