Sjednica splitskog Sveučilišta: Prihvaćeno povećanje školarina za izvanredne i strane studente

SENAT splitskog Sveučilišta danas je na sjednici prihvatio prijedlog Rektorata tog Sveučilišta o povećanju školarina za izvanredne studente i studente strane državljane na tom Sveučilištu, te su zaključili da će o odluci o povećanju školarina za redovite studente za 60 posto, koju je donio ministar Flego, pokušati razgovarati s ministrom, jer drže da je to previše.

Na početku sjednice predsjednik Studentskog zbora Ivan Uzun rekao je da se u splitskom ogranku te studentske udruge ograđuju od jučerašnje konferencije za novinare predsjednika Hrvatskog studentskog zbora Petra Bezjaka na splitskoj rivi, na kojoj je zatražena ostavka ministra Flege.

Uzun je kritizirao najavljeno povećanje školarina od 60 posto, rekavši da je to "na određen način pljačka, jer prosječna obitelj sigurno neće moći podmiriti takve troškove za školovanje djece". Istaknuvši da o tome nitko nije pitao studente, Uzun je zapitao čemu je namijenjen novac od povećanja školarina.

Rektor Sveučilišta Ivan Pavić odgovorio je kako je to ministrova odluka i da oni o njoj ne mogu raspravljati.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon vrlo burne gotovo dvosatne rasprave, u kojoj se dekani pojedinih splitskih fakulteta nisu mogli dogovoriti o školarinama za studente za koje nije utvrđena visina (izvanredni i strani), prihvaćen je prijedlog Rektorata. Također je zaključeno da se o odluci o povećanju školarina za redovite studente od 60 posto razgovara s ministrom, kako bi se ona smanjila.

Rektor Pavić izvijestio je da je Građevni fakultet dobio dopusnicu za studij arhitekture te da je postignut sporazum sa zagrebačkim Sveučilištem o uvođenju studija farmacije.

Prorektor Bernardin Peroš u izvješću o provedbi projekta Kampusa rekao je kako je sa Zagrebačkom bankom potpisan ugovor o zajmu od 344.999.000 kuna za kapitalnu gradnju i otkup zemljišta.

Prihvaćen je i Urbanistički plan uređenja Kampusa, a nakon objave u Službenom glasniku grada Splita postao je i pravovaljan. U tijeku su pripreme za otkup dijela privatnog zemljišta u Kampusu (oko 25.000 četvornih metara), dodao je Peroš.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara