Sjeverna Koreja bogati se na račun bitcoin ludnice, napada burze i pljačka ovu vrijednu valutu

Sjeverna Koreja bogati se na račun bitcoin ludnice, napada burze i pljačka ovu vrijednu valutu

Foto:123rf, Hina

ŠPEKULANTI nisu jedini koji slave bitcoin groznicu koja ovih dana trese planet – od nje bi mogao profitirati i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un, izvještava CNN.

Stručnjaci tvrde da Sjeverna Koreja posljednjih mjeseci bitcoinove "kopa", traži kao otkupninu i naprosto krade.

"Činjenica je da Sjeverna Koreja napada virtualne burze", izjavio je direktor južnokorejske Agencije za internet i sigurnost Dong-geun Lee. "Ne znamo koliko je Sjeverna Koreja do sada ukrala, no policija je potvrdila da režim provodi pokušaje hakiranja", dodao je.

Sjevernokorejski hakeri u srpnju i kolovozu napali su četiri južnokorejske burze koje trguju bitcoinom i drugim digitalnim valutama. Prema policijskom izvješću, zaposlenicima su slali zlonamjerne e-poruke.

Potpuna anonimnost i deregulacija

Bitcoin je kriptovaluta koja ''živi'' na računalnim poslužiteljima. Do novčića se dolazi "kopanjem" kompleksnih algoritama, a zatim ih se pohranjuje u digitalnu računovodstvenu knjigu.

Stručnjaci ne znaju kojom količinom bitcoina Sjeverna Koreja trenutno raspolaže. Procjenjuju da će se napadi nastaviti zbog izrazite vrijednosti bitcoina. Vrijednost mu je od početka godine porasla za 1500 posto i prošlog tjedna dosegla 17.000 dolara (gotovo 110.000 kuna).

Privlačnost bitcoina za Sjevernu Koreju ne leži samo u njegovoj vrijednosti nego i u činjenici da tom digitalnom valutom ne upravlja određena vlada ili banka. Za tu zemlju je to posebice bitno u vrijeme kada SAD prijeti izopćenjem Sjeverne Koreje iz međunarodnog financijskog sustava zbog njezina programa nuklearnog naoružavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bitcoin je popularan među kriminalcima jer osigurava potpunu anonimnost isplate, bez korištenja banke kao posrednika. Sjeverna Koreja bi zbog toga svoju zalihu mogla lako zamijeniti za novac, koji zatim može slobodno koristiti.

Bryce Boland iz tvrtke za kriptosigurnost FireEye naglašava da hakeri bitcoine često mijenjaju za druge, opskurnije kriptovalute, a zatim ih sele na druge burze i naposljetku povlače u obliku tradicionalnih valuta. "Time im postaje nemoguće ući u trag", naglašava Boland.

Vojska bitcoin stručnjaka

Sjeverna Koreja zanijekala je sudjelovanje u hakerskim napadima, no ne krije interes za bitcoinom i drugim kriptovalutama.

Poznato Sveučilište za znanost i tehnologiju u Pjongjangu prošli je mjesec ugostilo stranog stručnjaka za bitcoin. Prema izjavi Sveučilišta, na predavanju su razrađena brojna "tehnička pitanja" o funkcioniranju digitalne valute.

Tvrtka FireEye vjeruje da Sjeverna Koreja razvija vojsku stručnjaka za bitcoin kako bi unaprijedila poslovanje u tom segmentu. Očekuju porast napada na burze bitcoina i ostalih kriptovaluta.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara