Sjeverna Koreja izvela novi test na poligonu za lansiranje raketa

Sjeverna Koreja izvela novi test na poligonu za lansiranje raketa
Ilustracija: EPA

SJEVERNA Koreja izvijestila je da je izvela još jedan test na poligonu za lansiranje da ojača svoju strategiju nuklearnog odvraćanja, objavila je danas državna novinska agencija KCNA.

Prije tjedan dana KCNA je objavila da je Sjeverna Koreja izvela vrlo važan test na lansirnom mjestu Sohae, a riječ je o poligonu za lansiranje raketa za koji su američki dužnosnici rekli da ga je Sjeverna Koreja obećala zatvoriti.

U najnovijem izvješću KCNA navodi da je jučerašnje lansiranje bio "uspješan test velike važnosti", no ne kaže što se testiralo.

Novi test izveden je uoči dolaska Stephena Bieguna, posebnog američkog izaslanika za Sjevernu Koreju i Južnu Koreju. Biegun dolazi uoči isteka roka što ga je Pjongjang postavio SAD-u zahtijevajući ublažavanje stajališta prema zamrznutim pregovorima o denuklearizaciji.

Raste napetost

Posljednjih je tjedana primjetan porast napetosti nakon što je Pjongjang izveo niz testiranja oružja i ušao u verbalni rat s Donaldom Trumpom, što je izazvalo bojazan da bi se dvije strane mogle vratiti na startne pozicije otvorenog suprotstavljanja.

Sjeverna Koreja je u četvrtak priopćila da im Washington nema ništa za ponuditi, čak i ako se razgovori ponovno pokrenu.

"Biegun će pokušati ostaviti dojam da SAD neće dopustiti manipulaciju Sjeverne Koreje te istodobno dati do znanja da je američka strana voljna nastaviti razgovarati", kazao je diplomatski izvor u Seulu.

Kim Jong-un i Trump prošle su se godine sastali tri puta i razgovarali o sjevernokorejskom nuklearnom i raketnom programu, no napredak je jedva primjetan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara