New York Times: Sjeverna Koreja pomaže Siriji da dođe do kemijskog oružja

New York Times: Sjeverna Koreja pomaže Siriji da dođe do kemijskog oružja
Foto: Hina
 
SJEVERNA Koreja opskrbljivala je sirijsku vladu materijalima koji se mogu koristiti za proizvodnju kemijskog oružja, objavio je u utorak list New York Times.
 
Ta informacija stoji u izvješću ekipe stručnjaka koji nadziru poštivanje UN-ovih sankcija nametnutih Pjongjangu.
 
Sjevernokorejski raketni stručnjaci također su viđeni na postrojenjima za proizvodnju kemijskog oružja u Siriji, dodaje list.
 
U izvješću u koje je uvid imao New York Times navodi se da je između 2012. i 2017. postojalo najmanje 40 neprijavljenih pošiljki mogućih komponenata za kemijsko oružje.
 
"Zadnja stvar koju trebamo u Siriji je još oružja"
 
Sirija i Sjeverna Koreja desetljećima imaju vrlo dobre odnose. Godine 2015. vlada sirijskog predsjednika Bašara al-Asada dala je ime parku u Damasku po sjevernokorejskom vođi Kim Il-sungu.
 
Glasnogovornik Antonija Guterresa kazao je kako glavni tajnik UN-a nije vidio izvješće, ali da je "zadnja stvar koju trebamo u Siriji još oružja".
 
Sirija se složila uništiti svoje zalihe kemijskog oružja pod međunarodnim pritiskom nakon napada sarinom na područje pod kontrolom oporbe u blizini Damaska 2013.
 
Međutim, UN je više puta nakon toga optužio režim da koristi kemijsko oružje u napadima na civile. Otvorena je istraga navoda o napadima kemijskim oružjem u Siriji, a Velika Britanija i Francuska izjavile su da će podržati borbu protiv Damaska ako se ti navodi dokažu. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara