Sjeverna Koreja poručila "glupim svjetskim političarima": Ne očekujte promjenu od nas

Foto:  AFP

SJEVERNA KOREJA poručila je međunarodnoj zajednici putem izjave objavljene u državnim medijima da ne očekuje nikakve promjene nakon smrti Kim Jong Ila.

"Svečano i pouzdano izjavljujemo da glupi političari diljem svijeta, uključujući 'marionete' u Južnoj Koreji, ne trebaju očekivati nikakve promjene od nas", istaknuto je. "Uvijek ćemo se protiviti uspostavi odnosa s izdajnikom Lee Myung-Bakom i njegovom klikom", poručili su vladi u Seulu.

Voljeni vođa Kim Jong Il preminuo je 17. prosinca od srčanog udara, a njegov je sin Kim Jong-un proglašen vrhovnim vođom partije, države i vojske.

I dalje autoritativna i stroga, Sjeverna Koreja retuširala neke fotografije s pogreba

Čini se kako se s dolaskom Kim Jongovog nasljednika ništa neće promijeniti, Sjeverna Koreja nastavit će s tradicijom autoritativne vlasti pa tako ni ne čudi potez odigran nakon pogrebne povorke. Iako je održana i izvedena s vojnom preciznošću par "zalutalih" novinara pokvarilo je savršen dojam.

Ispraćaj "Dragog vođe" pratilo je na desetke tisuća građana, pa su se vlasti pobrinule da u javnost ne izađe ništa krivo, zbog čega su neke službene fotografije retuširane.

Na fotografiji koju je objavila japanska novinska agencija Kyodo News iza ožalošćenih građana vidi se skupina novinara koja snima povorku, no na fotografiji objavljenoj od strane sjevernokorejske državne novinske agencije novinari, njihove kamere i otisci stopala u snijegu digitalno su uklonjeni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara