Sjeverna Makedonija ide na nove izbore zbog poraza oko ulaska u EU

Sjeverna Makedonija ide na nove izbore zbog poraza oko ulaska u EU
Foto: EPA

SJEVERNOMAKEDONSKI premijer Zoran Zaev rekao je da želi prijevremene izbore kojima će pokazati volju građana nakon summita u Bruxellesu na kojem su članice Europske unije ostavile njegovu zemlju i Albaniju u čekaonici odgodivši početak otvaranja pregovora o članstvu.

Čelnici zemalja članica Europske unije nisu se u četvrtak usuglasili o prijedlogu da počnu pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, a nije prošao ni prijedlog da se otvore pregovori samo s Makedonijom jer se tomu usprotivila Francuska. Za svaki korak u procesu proširenja potrebna je suglasnost svih zemalja članica.

"Prije dva dana dogodila se velika nepravda u Bruxellesu", rekao je Zaev o neuspjehu europskih lidera da se suglase o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom, što su neki dužnosnici opisali kao "golemu, povijesnu pogrešku". 

Izbori "čim prije moguće"

Zaev želi da birači odluče o budućim koracima, rekao je te je predložio "prijevremene izbore, čim prije moguće".

"Građani će time dobiti mandat da odluče", rekao je na konferenciji za novinare u Skoplju.

Zaev je rekao da je "razočaran i ljutit" i svjestan da je narod ogorčen, ali je ipak pozvao birače da podupru nastavak puta prema članstvu u EU i da se ne vrate sukobima i podjelama iz prošlosti.

Najavio je da će službeno predložiti predsjedniku Stevi Pendarovskom prijevremene izbore, na sastanku sa svim političkim liderima u nedjelju poslijepodne. 

"EU nije ispunio obećanje", rekao je Zaev. "Mi smo naše obveze odradili, postigli smo rezultate i reforme i riješili sporove s našim susjedima."

Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija pristala je promijeniti ime u Sjeverna Makedonija u dogovoru sa susjednom Grčkom koja ju je optuživala za svojatanje grčkog teritorija, čime je razriješena višedesetljetna blokada puta prema članstvu u NATO-u i EU.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je u petak da je francuska odluka o blokadi  "povijesna pogreška". 

Razočaranje su izrazili mnogi dužnosnici, među njima talijanski premijer Giuseppe Conte i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk koji je poručio i Albaniji i Sjevernoj Makedoniji da ne posustaju jer su one svoje zadaće ispunile, ali Bruxelles nije. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara