Skandal oko prisluškivanja se nastavlja: Žrtva bila i prostitutka koja se drogirala s ministrom financija

Foto: AFP

SKANDAL oko nezakonitih prisluškivanja koje su organizirali novinari ugašenog tabloida News of the World nikako da zatihne, jer se svako nekoliko dana pojavi nova afera vezana za njihov slučaj.

Bivša domina također među prisluškivanima

Najnovija u nizu takvih tiče se aktualnog britanskog ministra financija Georga Osbornea i madam Natalie Rowe. Naime, navedena dama bivša je svodnica koja je organizirala "provode" za imućnu klijentelu, a i sama se bavila prostitucijom , specijaliziravši se za sado-mazo usluge. U javnosti je postala poznata prije šest godina kada su u tabloidima News of the World i Sunday Mirror na isti dan izašle fotografije na kojoj ona i Osborne sjede zagrljeni ispred hrpe bijelog praha. Osborne je u to vrijeme bio dijelom "vlade u sjeni" i šef kampanje Davida Camerona, koji se spremao za preuzimanje Konzervativne stranke, što je Cameronu donijelo dosta negativnog publiciteta.

List The Independent otkrio je kako je i Natalie Rowe bila među onima koje je prisluškivao News of the World. Scotland Yard otkrio je da je njezin telefon bio prisluškivan u vrijeme navedene afere, vjerojatno po nalogu uredništva. Još tada su se u Sunday Mirroru pitali kako je moguće da je NOTW na isti dan došao do te priče, a isto nije bilo jasno ni samoj Rowe.

Preko Rowe se željeli dočepati Camerona


"Jasno je da News of the World nisu poznavali nikakve granice i da bi pribjegli svim mjerama samo da se dokopaju moje priče. Uvijek sam se pitala kako su saznali te informacije, misleći da imam špijuna u svom taboru. Izgleda da su me cijelo vrijeme prisluškivali", kazala je Rowe za The Independent.

NOTW je Rowe prisluškivao i ne bi li saznao više o nagađanjima da se i sam David Cameron drogira. On je, nakon što je Osborneova afera izašla u javnost, odbijao odgovoriti na ta pitanja. Dokumenti koje je Scotland Yard pokazao bivšoj domini upućuju upravo na to da je Glenn Mulcaire, privatni detektiv koji je prisluškivao za NOTW, došao do njenog broja telefona, a zatim i onog budućeg šefa britanskih financija.

Kakva je veza Konzervativne stranke i News Internationala?


Čitav slučaj ima još dublju političku dimenziju, jer je u to vrijeme glavni  urednik NOTW.a bio Andy Coulson, koji je dvije godine poslije dao ostavku zbog afere s prisluškivanjem i postao spin majstor Davida Camerona. Coulsona je predložio upravo Osborne, iako ga je NOTW za vrijeme Coulsonova mandata "proganjao". Natalie Rowe kazala je za The Independent da sve to radi kako bi rasvijetlila čudnu vezu Konzervativaca  i News Internationala, medijske kuće Ruperta Murdocha koja je posjedovala NOTW.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara