Skandal u Australiji: Procurile snimke zlostavljanja tinejdžera u zatvoru za maloljetnike

Skandal u Australiji: Procurile snimke zlostavljanja tinejdžera u zatvoru za maloljetnike

Screenshot: YouTube

TRENUTNO najčitanija vijest u Australiji donosi skandal u zatvoru za maloljetnike. Naime, procurile su snimke koje prikazuju kako maloljetnike u zatvoru maltretiraju i zlostavljaju australski policajci.

Kompromitirajući materijal pušten je u ponedjeljak navečer na kanalu Four Corners, ABC-jevom programu specijaliziranom za priloge istraživačkih novinara.

Snimke su nastale u periodu između 2010. i 2014. godine, u zatvoru Don Dale koji se nalazi u Darwinu.

Video prikazuje mladića privezanog za stolac, dok su mu policajci preko glave stavili bijelu vreću. Navodno su ga tako ostavili na dva sata.

Postoje i dokazi koji upućuju na to da su ga nasilno stavili u samicu, gdje su ga policajci prikovali za pod i ostavili ga tako. Kad je pokušao pobjeći u samicu su bacili suzavac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Snimljen je još jedan incident, onaj koji se dogodio 22. kolovoza 2014. O njemu su mediji tada izvještavali kao o zatvorskom ustanku. Iz zatvora Don Dale priopćeno je tad kako je šest mladića pokušalo pobjeći te da su oružjem prijetili čuvarima.

Nove snimke pokazuju mladića koji je pokušao pobjeći nakon što je pitao koliko još mora ostati u samici. Nisu mu odgovorili, već su ga nazvali idiotom te malim šupkom. Nakon toga su ponovno u samicu ubacili suzavac.

Navedeni dječak nije jedini. Postoje dokazi da su policajci isto postupili u još pet drugih slučajeva, kada su također neopravdano koristili suzavac.

Sve se odvilo tri tjedna poslije pokušaja bijega šestorice dječaka. Uhvatili su ih te bacili u samice, gdje su proveli između 15 i 17 ana. Odvjetnici dječaka govorili su da su djeca u nehumanim uvjetima te da u njihovim ćelijama nije bilo niti vode, dnevnog svjetla, a nisu imali ni pristup knjigama.

Političari se ograđuju od cijele priče, tvrde da nisu znali što se događa u zatvoru za maloljetnike. Guardian pak piše kako je bivši pravobranitelj za djecu Howard Bath snimke pokazao nekima od dužnosnika u vladi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara