Škare Ožbolt: Nećemo odustati od zahtjeva da se generali puste na slobodu do početka suđenja

HRVATSKA Vlada poduzima određene pravne radnje kako bi se ponovno obratila Haškom sudu i neće odustati od daljnjeg traženja da se generali Mladen Markač i Ivan Čermak puste na slobodu do početka suđenja, izjavila je danas ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.

Vlada će se ponovno obratiti Haškom sudu i Tužiteljstvu, kazala je ministrica novinarima u Hrvatskom saboru, navodeći kako joj je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte najavila da se i dalje neće protiviti privremenom puštanju Markača i Čermaka na slobodu.

"Vidjet ćemo kakve su šanse, ne treba govoriti unaprijed negativno, dat ćemo sve od sebe da naši zahtjevi budu prihvaćeni", dodala je.

Neugodno je, kaže, iznenađena odlukom Haškog suda, kojom se priječi puštanje generala do početka suđenja, jer je, njihov dobrovoljni odlazak u Haag, davanje intervjua koje je tražilo Tužiteljstvo, pa i pismeno očitovanje del Ponte da se ne protivi njihovu puštanju, pokazalo dobru suradnju Hrvatske sa Sudom.

"U anglosaksonskom pravu gotovo je neuobičajeno da se, kad su stranke suglasne, donese odluka suprotna njihovu zahtjevu", rekla je ministrica.

Ocijenila je da odluka Suda ne znači poraz politike ove Vlade u suradnji s Haagom.

Podsjetila je pritom da su generali Ademi i Norac vraćeni u Hrvatsku, njihovi će procesi vjerojatno biti prebačeni na hrvatski sud, Tihomir Blaškić vratio se prije završetka izdržavanja kazne, iz Haaga su vraćena i šestorica Hrvata iz BiH za koje je jamstva dala hrvatska Vlada.

Naglasila je da je Vlada, kada su od njezina vodstva stizale izjave o tome da će Markač i Čermak biti uskoro vraćeni u Hrvatsku, imala jamstva haških predstavnika.

Ministrica je izvijestila da je jutros razgovarala s predstavnikom zagrebačkog ureda Haškog suda, tražeći obrazloženje odluke, koji je, tvrdi Škare Ožbolt, također izrazio iznenađenje odlukom.

Upitana smatra li da je na odluku suda utjecao slučaj Gotovina odgovorila je da Hrvatska čini i dalje će činiti sve što može da se odbjegli general Ante Gotovina pojavi pred Haškim sudom, te da vjeruje kako Markač i Čermak neće biti taoci slučaja Gotovina.

Na upit jesu li Sudu i Tužiteljstvu iz Vlade davana jamstva do kad bi Gotovina trebao završiti pred Sudom ministrica je odgovorila da Vlada nije i ne može davati takva jamstva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara