Škare Ožbolt: Predviđen povratak Mirka Norca u Hrvatsku odmah nakon davanja izjave o krivnji

Škare Ožbolt: Predviđen povratak Mirka Norca u Hrvatsku odmah nakon davanja izjave o krivnji
GENERAL Mirko Norac odlazi u Den Haag pred Međunarodni kazneni sud (ICTY) dati izjavu o krivnji, a nakon toga je predviđen njegov povratak u Hrvatsku, iako ta odluka ovisi o sudskom Vijeću, kazala je u utorak u Zagrebu hrvatska ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.

"Kako nije bilo uhidbenog naloga ni standardne procedure, predviđen je povratak generala Norca u Hrvatsku", rekla je Škare Ožbolt.

"Naravno, odluka ovisi o Sudskom vijeću", istaknula je ministrica.

S obzirom da je glavna tužiteljica ICTY-ja Carla Del Ponte najavila spajanje procesa protiv generala Rahima Ademija i generala Norca, rekla je Škare Ožbolt, prije toga su potrebne izjave o krivnji. Da bi se to spajanje izvršilo potrebne su neke predradnje, pojasnila je ministrica pravosuđa.

General Ademi je dao izjavu o krivnji prije 2,5 godine, a sada se izjašnjava general Norac, rekla je ministrica.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je korak bez kojeg Haški sud ne može dalje postupati", dodala je.

Sljedeći korak je da tužiteljstvo zatraži spajanje slučajeva, a onda slijedi zahtjev tužiteljstva da se proces prebaci na nacionalno pravosuđe, rekla je Škare Ožbolt.

Ministrica je upitana i o svom jučerašnjem posjetu Den Haagu. Škare Ožbolt je kazala da je u ponedjeljak odnijela u Den Haag promemoriju komparativnog prikaza hrvatskog kaznenog sustava i common lawa na kojem se temelji Haški sud.

"Po tome se točno vidi i u zakonodavnom smislu, a i u smislu slučajeva koji su već presuđivani na hrvatskim sudovima, da je hrvatsko pravosuđe spremno preuzeti slučajeve koje će Haški sud moguće odrediti da bi se trebali transferirati na nacionalne sudove", kazala je Škare Ožbolt.

Ministrica je rekla da je to dogovoreno tijekom njezinog prijašnjeg susreta s Del Ponte i s predsjednikom Haškog suda Theodorom Meronom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara