Škare Ožbolt: Srbi nisu jedina manjina u Vukovaru, neka ploče budu na svim jezicima

Škare Ožbolt: Srbi nisu jedina manjina u Vukovaru, neka ploče budu na svim jezicima

Screenshot: N1 televizija

BIVŠA ministrica pravosuđa i predsjednica Odbora za uspostavu povjerenja na 24.obljetnicu međunarodnog priznanja prisjetila se mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

"Cijelo područje bilo je potpuno integrirano u Jugoslaviju i bilo je pitanje kako ga vratiti pod suverenitet Hrvatske", rekla je u emisiji Novi dan na N1 televiziji i dodala da je predsjednik Tuđman inzistirao na tome da se integracija dogodi mirnim putem.

Podsjetila je na njegovu izjavu da mu je "svaki život važan, i hrvatski i srpski".

Normalizacija života još uvijek traje

Kazala je kako normalizacija života u Vukovaru traje i danas i to puno usporenije no prije.

"Svi se nisu vratili u odnosu na predratni Vukovar, struktura se bitno promijenila, ali mislim da u Vukovaru nedostaju mladi ljudi, radno sposoban potencijal nedostaje", rekla je Škare Ožbolt.

Što se tiče privremenog seljenja Ureda predsjednice u Vukovar, kazala je kako to pokazuje njezinu mobilnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Pokazuje se da predsjednica ima namjeru vrlo aktivno raditi na terenu, i to je doprinos pozitivnog pritiska na sve u novoj Vladi da obrate pozornost na istočni dio Hrvatske, i da daju maksimalno energiju u to da se to područje pokrene. Zato mislim da je njezin dolazak jedan pozitivan pritisak."

Rekla je da se zakon mijenja u mjesec dana, poput dvojezičnosti primjerice, ali da normalizacija odnosa traje duže, i na njoj se radi neprestano.

"Ako bi već predsjednica stavila ploču na dva jezika na svoj ured u Vukovaru, onda treba staviti sve jezike i pisma na sve ploče, jer nisu samo Srbi manjina u Vukovaru", rekla je.

"Hodanje po ledu"

Za srpsko-hrvatske odnose u Vukovaru kaže da su i dalje "kao hodanje po ledu".

"Puno je tu još neriješenih zločina, sve to opterećuje odnose", rekla je.

Kaže i da često zna reći da nije bitno tko je na vlasti, nego kakvu politiku vodi, pa je jako bitno kakvu će politiku voditi i Srbija.

"Sasvim je svejedno tko je na vlasti, a bitno je da se nastavi kontinuitet normalizacije odnosa među državama", tvrdi Škare-Ožbolt.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara