Škare Ožbolt u Haagu na ministarskom skupu EU i u posjetu ICTY-u

MINISTRICA pravosuđa Vesna Škare Ožbolt u utorak će otputovati u Haag kako bi prisustvovala neformalnom sastanku ministara pravosuđa i unutarnjih poslova Europske unije i zemalja kandidata koji organizira Nizozemska kao predsjedavajuća EU, a na koji je Hrvatska po prvi puta pozvana kao država kandidat, priopćilo je ministarstvo pravosuđa.

Ministarski sastanak održava se 30. rujna i 1. listopada u Scheveningenu, kraj Haaga, a glavne teme vezane su uz suradnju policija i pravosuđa u razmjeni informacija i borbi protiv terorizma, upravljanje krizama, jačanje Europola/Eurojusta, razvoj zajedničkog sustava azila i politike viza, suradnju s nečlanicama u kontroli migracija i druge.

Kako je protokolom najavljeno, nizozemsko predsjedništvo EU će posebno pozdraviti uključivanje Republike Hrvatske u rad neformalnih sastanaka ovoga tipa.

Kako se navodi u priopćenju ministarstva pravosuđa, u sklopu boravka u Haagu ministrica Škare Ožbolt će u srijedu posjetiti Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) gdje će o aktualnim pitanjima suradnje Hrvatske sa sudom razgovarati s njegovim predsjednikom Theodorom Meronom i glavnom tužiteljicom Carlom del Ponte.

Za vrijeme boravka u Haagu, ministrica će posjetiti i haške pritvorenike generale Mladena Markača i Ivana Čermaka, kojima je ICTY nedavno po drugi puta odbio zahtjev za puštanje na slobodu do početka suđenja, unatoč tome što su ispunjavali sve uvjete koji haška pravila i dosadašnja praksa traže za oslobađanje iz pritvora, uključujući i jamstva svoje vlade. Njihovi branitelji podnijeli su zahtjev da im se odobri ulaganje žalbe na tu odluku.

U četvrtak i petak Škare Ožbolt će prisustvovati sastanku ministara pravosuđa i unutarnjih poslova EU i zemalja kandidata, koji se održava u hotelsko-lječilišnom kompleksu Kurhaus u Scheveningenu, kraj Haaga. Skup je u cjelosti posvećen višegodišnjem programu razvoja EU kao prostora slobode, sigurnosti i pravde, čiji je cilj da se idućih godina o pravnoj problematici odlučuje na razini Unije, te pripremama za sastanak Europskog vijeća 7. studenoga.

Ministri EU raspravljat će o suradnji policija i pravosuđa u razmjeni informacija i borbi protiv terorizma, o upravljanju krizama, poboljšanju djelovanja Europola/Eurojusta, koordinaciji aktivnosti na planu unutarnje sigurnosti, o međunarodnom obiteljskom pravu, zajedničkom sustavu azila i zajedničkoj politici viza.

Na sastanku će se također raspravljati o uspostavi bližeg partnerstva s trećim zemljama i jačanju upravljanja migracijama, uključujući legalne migracije i politiku povratka, navodi se u memorandumu koji su nizozemski domaćini uputili sudioncima.

Prvog dana skupa ministri EU će u suradnji u borbi protiv terorizma razgovarati s američkim državnim tužiteljem Johnom Ashcroftom.

(Hina) xpp ydh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara