Škare-Ožbolt: Do kraja 2006. bez zaostataka u zagrebačkoj gruntovnici

NOVOM organizacijom rada, koja je od danas uvedena u zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog suda u Zagrebu, do kraja 2006. trebali bi se riješiti svi zaostatci, kazala je nakon posjete zagrebačkoj gruntovnici ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt.

Organizacijske promjene, među ostalim, podrazumijevaju uvođenje rada u dvije smjene, prekovremenog rada i novosti u primanju stranaka, a Ministarstvo ih nakon najopterećenijih gruntovnica u Zagrebu i Splitu planira primijeniti i na sve druge u Hrvatskoj.

Ministarstvo namjerava i znatno povećati kontrolu rada i broj referenata te u cijelosti informatizirati sustav. Sve to trebalo bi dovesti do toga da zagrebačke zemljišne knjige do početka 2007. budu bez zaostataka, kazala je ministrica pravosuđa, dodajući da građani nakon toga mogu računati na znatno brži upis nekretnina ili dobivanje zemljišnoknjižnih izvadaka.

Nakon dovršetka započetih reformi u zemljišnoknjižnim uredima "zahtjevi građana rješavat će se odmah, a izvadci najkasnije do tri dana", kazala je Škare-Ožbolt.

Nezadovoljstvo stanjem u zagrebačkim zemljišnim knjigama ministrica je javno izrazila prije mjesec dana, ističući da će učiniti sve da riješi taj problem. Zbog toga je postavljen novi predsjednik Odjela, Ivica Veselić, a u rješavanje problema uključen je i predsjednik pulskog Općinskog suda Bruno Čohilj koji je, kažu u Ministarstvu, zemljišnoknjižni problem uspješno riješio na tom sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na konferenciji za novinare kojoj je uz ministricu i nove čelnike gruntovnice nazočio i predsjednik zagrebačkog Općinskog suda Đuro Sessa, ponovljeno je da je zadnjeg dana kolovoza bilo neriješeno više od 141 tisuće predmeta. Novom organizacijom rada broj neriješenih predmeta, uz dodatni priljev, do kraja bi se godine trebao svesti na oko 115 tisuća, rečeno je.

Uz velik broj neriješenih predmeta zemljišnoknjižni odjel očekuje i sastavljanje te otpravak više od 300 tisuća riješenih predmeta koja nisu poslana strankama.

Prema novoj organizaciji rada, službenici zagrebačke gruntovnice radit će u smjenama od 7 do 15 i 14 do 22 sata. Stranke će se primati ponedjeljkom, četvrtkom i petkom od 8 do 15 sati, a utorkom i srijedom od 8 do 20 sati.

Posebno će se primati odvjetnici, javni bilježnici, zamjenici državnih odvjetnika i geometri u vremenu od 13 do 15 sati. Izvan radnog vremena, po posebnoj odluci, odvjetnike će primati predsjednik i zamjenik odjela, a ostale stranke voditeljica zemljišnih knjiga.

(Hina) xam yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara