Škare-Ožbolt i Mlinarić na neformalnom sastanku vijeća EU-a

Ministrica pravosuđa Vesna ŠkareOžbolt i ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić sudjelovat će u petak i subotu u Luxembourgu na neformalnom sastanku Vijeća EUa za pravosuđe i unutarnje poslove, priopćeno je u srijedu iz MUPa.

Na tom sastanku sudjelovat će ministri iz 25 zemalja članica i četiriju zemalja kandidata. Riječ je o neformalnom sastanku koji se održava dvaput godišnje, svaki predsjedatelj EU-a organizira po jedan neformalni sastanak svih formacija Vijeća, a na te sastanke se pozivaju i predstavnici zemalja kandidata.

Glavna tema dvodnevnog skupa bit će provedba Haškog programa, koji je Europsko vijeće prihvatilo na summitu u studenom prošle godine. Haški program je petogodišnji program za razvoj suradnje na području pravosuđa i unutarnjih poslova.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj programa je daljnje jačanje zajedničke sposobnosti Europske unije i njezinih država članica u poštivanju temeljnih ljudskih prava, zaštite izbjeglica, reguliranja migracijskih tokova, kontrole vanjskih granica, suzbijanja prekograničnog kriminala i smanjivanja opasnosti od terorizma. Program se odnosi na cjelokupno područje sigurnosti, slobode i pravde, područja koje predstavlja treći stup EU-a pod nazivom "Pravosuđe i unutarnji poslovi".

(Hina) xpp ysv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara