Škare-Ožbolt: O zabrani veličanja totalitarnih režima idućeg tjedna na vladi

NA IDUĆOJ sjednici Vlade raspravljat će se o prijedlogu izmjene Kaznenog zakona (KZ) kojim bi se zabranilo promicanje i veličanje totalitarnih ideologija, najavila je danas predsjednica DC-a i ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt.

"Prijedlog zakona još nije gotov i za sada ne mogu govoriti kakvo će rješenje biti ponuđeno, no u DC-u smatramo da u samom zakonu ne treba nabrajati totalitarne ideologije na koje će se zakon odnositi", kazala je Škare-Ožbolt, odgovarajući na upit hoće li u zakonu izraz totalitarizam obuhvaćati fašizam i nacizam, ali i boljševizam. Naime, u medijima je objavljeno da je upravo takvo zakonsko rješenje pripremila Uprava za kazneno pravo Ministarstva pravosuđa.

Škare-Ožbolt je kazala da u Ministarstvu, koje je Vlada prošlog tjedna zadužila da dostavi nacrt izmjene KZ-a, "još nemaju jasnu viziju kako će prijedlog izgledati".

Kazala je da DC jasno dijeli antifašizam od boljševizma, ali i da je potpuno bespredmetno uspoređivati te ideologije. Naglasila je da će DC potaknuti inicijativu da se unutar HAZU-a okupe stručnjaci koji bi na znanstveni način istraživali povijest i vrednovali događaje iz prošlosti.

Osvrnuvši se na posjet Republikanskoj konvenciji u SAD-u, na koju su je pozvali britanski konzervativci, Škare-Ožbolt je ocijenila kako je među europskim strankama narodnjačke orjentacije, čiju su predsjednici bili na konvenciji, "raspoloženje prema Hrvatskoj vrlo pozitivno".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čule su se pohvale na račun Hrvatske i uvjeravanja da ćemo 2007. dobiti priliku ući u EU", kazala je.

Vesna Škare-Ožbolt najavila je da će zagrebačkog odvjetnika Antu Nobilu prijaviti odvjetničkoj komori zbog njegovih optužbi da je kao ministrica pravosuđa utjecala da se njegov branjenik Miroslav Kutle u "slučaju Tisak" osudi na šest i pol godina zatvora te da je čitav postupak montirani proces u kojemu se odluka suda znala i prije nego što je napisana.

"Nisam intervenirala, niti ću ikada intervenirati u bilo kojem sudskom predmetu", odbacila je optužbe Škare-Ožbolt.

Tjednik "Globus" u posljednjem je broju objavio članak o pismu koje je Nobilo uputio Kutli u zatvor, a u kojem optužuje ministricu pravosuđa i niz državnih i pravosudnih dužnosnika da su utjecali na visinu izrečene kazne.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara