Škare-Ožbolt:Porečki model gruntovnice primijeniti u Hrvatskoj

Ministrica pravosuđa Vesna ŠkareOžbolt posjetila je danas Općinski sud u Poreču na Zemljišnoknjižnom odjelu kojega stranke u jednom danu mogu dobiti računalni zemljišnoknjižni izvadak na koji su nekad čekale mjesecima. L

Ministrica je, kad joj je predstavljen porečki model tzv. ažuriranja gruntovnice, rekla kako takav uzorak želi primijeniti u cijeloj Hrvatskoj.

Škare-Ožbolt je Općinski sud u Poreču posjetila u pratnji predsjednika Županjiskog suda u Puli Alda Radolovića. Zemljišno-knjižni odjeli svih istarskih sudova su osuvremenjeni i ažurirani što je uvelike, kako je istaknuo Radolović, ubrzalo rješavanje brojnih sudskih predmeta. Primjerice, na Općinskom sudu u Poreču prije tri godine bilo je 12 tisuća neriješenih predmeta, a danas ih je tridesetak, rekao je.

Ministrica je istaknula kako upravo takav uzorak želi ne samo primijeniti u Hrvatskoj nego će istarski pravosudni djelatnici pomagati u sređivanju zemljišnih knjiga i u drugim dijelovima države. "Sređivanje stanja u zemljišnim knjigama u Hrvatskoj jedan je od dvaju projekata koje Ministarstvo pravosuđa provodi radi učinkovitijega pravosudnog sustava.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istarski gruntovnički sustav, dodala je, u potpunosti odgovara europskim standardima, pri čemu se neke od članica Europske unije ne mogu pohvaliti tako učinkovito ažuriranim sustavom.

Ministrica pravosuđa u Poreču je sudjelovala na današnjem tradicionalnom godišnjem susretu sudaca Županijskog suda u Puli koji je bio posvećen europskom pravu.

(Hina) xbžuž yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara