Školska godina je pred raspadom, a Plenkovića zanima samo bezvezni skup

Školska godina je pred raspadom, a Plenkovića zanima samo bezvezni skup
Foto: Patrik Macek/Davor Puklavec/PIXSELL

“IZBORNI kongres EPP - European People's Party - jedan od najvećih političkih događaja u hrvatskoj povijesti!”, objavio je HDZ jutros na svom službenom Facebook profilu.

Dvodnevni zagrebački kongres Europske pučke stranke, kojoj pripada i HDZ, premijer Andrej Plenković i njegova stranka već danima u javnosti najavljuju kao jedinstveni politički događaj, povijesni trenutak za Hrvatsku od stoljeća sedmog do danas.

HDZ: "Jedan od najvećih političkih događaja u hrvatskoj povijesti!"

“Više od 2.000 delegata najjače političke grupacije u Europi, koja okuplja narodnjačko-demokršćanske stranke desnog centra, boravit će u Zagrebu u srijedu i četvrtak. Veliki skup u Areni pratit će oko 500 predstavnika medija. Dolaze mnogobrojni europski lideri: Angela Merkel, Donald Tusk, Ursula von der Leyen, Sebastian Kurz, Petro Porošenko, Wolfgang Schäuble… Predsjednik Andrej Plenković u ova dva dana održat će bilateralne sastanke s gotovo svim premijerima, državnim poglavarima, EU čelnicima i stranačkim šefovima koji su u posjetu Lijepoj Našoj”, objavio je HDZ na Facebooku.

Istovremenu su se unaprijed osvrnuli i na moguće kritike takvog promoviranja kongresa EPP-a, poručivši da je njegovo održavanje u Zagrebu “snažna poruka i onima koji bi u vlastitom neznanju i nemoći htjeli izolirati i provincijalizirati Hrvatsku, čiji međunarodni položaj nikada nije bio čvršći, a utjecaj veći”. 

Plenković tvrdi da je zagrebački kongres EPP-a kao dovođenje finala Lige prvaka

Pažljiviji pratitelji hrvatske politike bi se mogli zapitati otkad to HDZ-u smeta provincijalizacija Hrvatske, s obzirom na to da je odlučno i uspješno provode proteklih tridesetak godina, no čini se da je stranka barem na dva dana kongresa EPP-a u Zagrebu otkrila koncept kozmopolitizma.

Plenković pokazuje još manje skromnosti i/ili osjećaja za stvarnost od službenih objava stranke kojoj je na čelu, pa je danas na konferenciji za medije izjavio da je održavanje kongresa EPP-a u Zagrebu kao da je “doveo finale Lige prvaka”, objašnjavajući kako ga svih hvale i obožavaju.

Činjenica je da je EPP najsnažnija politička grupacija u Europskoj uniji i da nije mala stvar za Plenkovića i HDZ što su uspjeli izlobirati da se izborni kongres održi u Zagrebu, ali to je daleko od toga da se taj događaj proglasi “jednim od najvećih političkih događaja u hrvatskoj povijesti”. Ponovno svjedočimo staroj navici HDZ-a i njegovih lidera da sebe i stranku poistovjećuju s Republikom Hrvatskom, te da svoje interese predstavljaju istovjetne državnim.

Najduži štrajk prosvjetara u RH je sigurno veći povijesni (i politički) događaj od kongresa EPP-a

Da apsurd bude veći, u Hrvatskoj se upravo događa nešto što ima odlike velikog političkog događaja koji se doista tiče cijele nacije i svih građana, a riječ je o višetjednom štrajku prosvjetara, nezabilježenom po trajnosti i intenzitetu u 30 godina hrvatske neovisnosti, a i duže od toga. No, time se premijer Plenković ne želi baviti, pa se već 28 dana odbija uopće i sastati sa štrajkašima.

Školska godine je pred raspadom, ministri mu se svađaju preko medija, no Plenkovića ništa od toga ne zanima jer mu je važnije da se druži s “dragim Donaldom” i “dragom Ursulom”, kako naziva kandidata za predsjednika EPP-a i buduću šeficu Europske komisije.

Plenkovićeva i HDZ-ova samohvala tim je smješnija kada se zna da se kongresi EPP-a održavaju od 1978. godine - prvi je bio u Bruxellesu - i da su održani na raznim lokacijama diljem Europe. Riječ je zapravo o redovitim stranačkim skupovima, koji se inače ne smatraju nacionalnim povijesnim događajima kao što to pokušava predstaviti Plenković, a ostali HDZ-ovci papagajski ponavljaju.

Razlike između kongresa EPP-a u Helsinkiju i Zagrebu

Primjerice, prošle godine je kongres EPP-a održan u Helsinkiju, glavnom gradu Finske, te se na njemu biralo i glavnog kandidata ove političke grupacije za europske izbore, no nitko u Finskoj to nije proglašavao jednim od najvažnijih događaja finske povijesti.

Inače, kada se već bavimo razlikama u reklami i organizaciji helsinškog i zagrebačkog kongresa, vrijedi navesti jedan znakovit detalj koji se može vidjeti kada se pogledaju službene stranice oba ova događaja. U rubrici “Venue” (tj. mjesto održavanja kongresa) može se naći kako je kongres EPP-a u Helsinkiju održan u tamošnjem Messukeskus kongresnom centru, dok se u Zagrebu kongres odvija u sportskoj areni, jer Zagreb i dalje nema kongresni centar, čiju izgradnju Plenkovićev koalicijski partner i višestruki USKOK-ov optuženik Milan Bandić godinama najavljuje. 

Također, delegate EPP-a se na kongresu u Helsinkiju upućivalo da koriste javni prijevoz te da im vlakom od aerodroma do Kongresnog centra Messukeskus treba oko 25 minuta vožnje (30 minuta do centra Helsinkija), dok na službenoj stranici zagrebačkog kongresa takvih uputstava nema. Niti ih može biti, jer zagrebački aerodrom i Zagreb nisu dobro povezani javnim prijevozom. 

Očekivani prometni kolaps

Iz zagrebačke policije su već najavili prometne gužve i zastoje, što znači blokadu velikog dijela grada, od centra preko Savske do Arene, te od Arene pa do aerodroma Franjo Tuđman. Policija je najavila kratkotrajne prekide prometa koji su, kažu, nužni zbog sigurnosti. Pozvali su građane na strpljenje i suradnju s policijskim službenicima.

Dakle, ono što je u Helsinkiju bio manje-više još jedan uobičajeni dan u Zagrebu podrazumijeva prometni kaos. No, to ne može biti važan povijesni događaj jer je ta vrsta kaosa odavno zagrebačka svakodnevica.

HDZ pokazuje svoj provincijalizam

Kongres EPP-a se godinu prije Helsinkija održao pak na Malti, najmanjoj članici Europske unije. Teško je naći u medijskim izvještajima da su malteški političari iz EPP-a davali izjave o tome kako je njihov kongres jedna od najvažnijih stvari koja se dogodila u povijesti Malte, čime su zapravo pokazali veću razinu nacionalne svijesti i dostojanstva od HDZ-a, ispravno shvativši da jedan stranački sabor, pa i kad je paneuropski, nije samo po sebi važan povijesni događaj za zemlju u kojoj se održava.

Zapravo se može reći da Plenković i HDZ svojom propagandom o tome da je kongres EPP-a u Zagrebu “jedan od najvećih političkih događaja u hrvatskoj povijesti” razotkrivaju vlastiti provincijalizam i kolonijalni mentalitet, te su jako impresionirani time što će im u Zagrebu u istom danu biti i Donald Tusk i Angela Merkel itd.

Da se u Belgiji vode takvom provincijalnom logikom, mogli bi svaki samit Europske unije proglasiti jednim od najvažnijih nacionalnih događaja u belgijskoj povijesti, no tamo vjerojatno imaju više poštovanja prema vlastitoj povijesti.

U svakom slučaju, nema sumnje da je zagrebački kongres EPP-a uspjeh za Plenkovića i HDZ, baš kao što nema sumnje i da je to u osnovi nevažan događaj za Republiku Hrvatsku. Da je “jedan od najvećih političkih događaja u hrvatskoj povijesti”, u to vjerojatno ne vjeruju ni svi HDZ-ovci. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara