SKOPLJE: ODRŽAN SASTANAK KOMISIJE ZA PROVEDBU AMERIČKO-JADRANSKE POVELJE

Drugi sastanak Partnerske komisije za provedbu Američkojadranske povelje završen je u četvrtak u Skoplju prihvaćanjem zajedničke izjave kojom su sudionici izrazili očekivanje da će Hrvatska, Makedonija i Albanija na predstojećem summitu NATOa u Istanbulu dobiti jasan signal o budućem prijemu u Savez.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, ministrica vanjskih poslova Makedonije Ilinka Mitreva, albanski ministar Kastriot Islami i zamjenica pomoćnika Državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država Kathleen Stephens raspravljali su o postignutim rezultatima u procesu približavanja Hrvatske, Makedonije i Albanije NATO-u te obilježili prvu godišnjicu Američko-jadranske povelje, potpisane 2. svibnja 2003.

U zajedničkoj izjavi troje ministara je naglasilo da se na predstojećem summitu NATO-a u Istanbulu, krajem lipnja 2004., očekuje i želi jasan signal o budućem prijemu triju država u Savez.

Sudjelovanje u NATO-ovim mirovnim misijama, poput one u Afganistanu, također je prioritet u sljedećem razdoblju, stoji u zajedničkoj izjavi.

Jadranska skupina angažirat će se u borbi protiv međunarodnog terorizma i sprječavanju širenja oružja za masovno uništavanje, ističe se također.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

S ozbirom da Republika Hrvatska polovicom ove godine preuzima dužnost predsjedajućeg Jadranske skupine u trajanju od šest mjeseci, ministar Žužul je u izjavi za Hinu najavio intenzivnije političke konzultacije u tom razdoblju s članicama NATO-a iz šire regije kao i detaljnije informiranje javnosti o procesu ulaska u NATO.

Nakon sastanka Partnerske komisije šefovi izaslanstava su održali zajednički susret s ministrima vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Mladenom Ivanićem i Srbije i Crne Gore Vukom Draškovićem koji su u statusu gostiju boravili u Skoplju.

Predsjednik Makedonije Branko Crvenkovski primio je sve šefove izaslanstava, a mandatar za sastav nove makedonske Vlade Hari Kostov priredio ručak za sudionike drugog sastanka Partnerske komisije za provedbu Američko-jadranske povelje.

(Hina)xmda ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara