Škoro ima priliku hakirati drugi krug predsjedničkih izbora, evo kako

Škoro ima priliku hakirati drugi krug predsjedničkih izbora, evo kako
Foto: Index/Patrik Macek/PIXSELL

"MI ćemo nastaviti vraćati Hrvatsku narodu. Na parlamentarnim izborima dobit ćemo još više, ja vas neću ostaviti”, poručio je u svom govoru nakon prvog kruga predsjedničkih izbora Miroslav Škoro, najveći tragičar ovih izbora. Škoro je zamalo ušao u drugi krug osvojivši 465 tisuća glasova, četrdesetak tisuća manje od Kolinde Grabar-Kitarović, s kojom je bio u žestokoj borbi za desno glasačko tijelo.

No daleko su parlamentarni izbori, a željezo se kuje dok je vruće. O tome da su Škorini glasači nakon prvog kruga izbora u stanju potpunog usijanja nema dvojbe: već danima divljaju po društvenim mrežama o tome kako je Škoro pokraden, kako su Zoran Milanović i Kolinda jedno te isto (udbaši i globalisti, naravno), zdvajaju nad time ima li više smisla apstinirati ili izaći na glasanje i poništiti listić, vrijeđaju glasače HDZ-a kao nacionalne izdajnike itd. 

Bijes Škorinih glasača se može politički upotrijebiti

Škorini glasači su bijesni, očajni i frustrirani, što znači i da su još uvijek puni energije koja bi se mogla politički upotrijebiti. Pitanje je ima li Miroslav Škoro hrabrosti i kreativnosti da to učini dok još može ili će pustiti da se sva ta energija ispuše i za nekoliko mjeseci osnovati tisućitu stranku u Hrvata. 

Umjesto toga, Škoro bi mogao hakirati drugi krug predsjedničkih izbora i tako pomrsiti račune i Milanoviću i Kolindi Grabar-Kitarović, a pritom još jednom demonstrirati svoje političke mišiće. Jedino što ga u tome može zaustaviti su kalkulacije i kukavičluk.

Jasno je da Škoro neće uputiti svoje glasače da pretrče Kolindi, što bi za njega bilo političko samoubojstvo, no nije jasno zašto bi trebao prešutjeti ostatak kampanje, naročito ako bi to najviše koristilo Kolindi, premijeru Andreju Plenkoviću i HDZ-u, dakle baš onima koje Škorini glasači smatraju najvećim hrvatskim problemom, hinjenim domoljubima. Milanović, liberali i ljevica su za njih po difoltu veleizdajnici koji i ne skrivaju da “mrze sve Hrvatsko”, pa su i mnogo manji problem od domoljubnih lažnjaka iz HDZ-a.

Škorina šutnja dovest će do razbijanja njegovog glasačkog tijela

Škorina šutnja do 5. siječnja znači da ostavlja veliki prostor HDZ-ovoj mašineriji da slomi duh dijela njegovih glasača - zato je aktiviran Vaso Brkić - i da ih natjera da izađu glasati za Kolindu, čime će se raskoliti i Škorinih 465 tisuća glasova. Umjesto da svoje pristalice drži na okupu, Škoro će šutnjom dozvoliti da se i unutar sebe isposvađaju. 

To se može izbjeći na sljedeći način: Škoro bi svoje glasače trebao pozvati da izađu masovno glasati u drugom krugu predsjedničkih izbora, ali tako da ponište listić i time pokažu vladajućim političkim elitama što misle o njima i njihovim predsjedničkim kandidatima.

Provesti u sljedećih desetak dana takvu mobilizaciju nije nemoguće; nema sumnje da bi takva Škorina inicijativa dobila i mnogo medijskog prostora.

Kada bi u drugom krugu predsjedničkih izbora dobili 15-20 posto nevažećih listića, to ne bi bilo samo tehničko pitanje, nego i moćna politička poruka. Škoro bi tako još jednom potvrdio vjernost svojih glasača, a oni se ne bi osjećali ostavljeni na cjedilu. I najvažnije, to bi bila promjena u odnosu na dosadašnje odvijanje drugog kruga, a Škoro je obećao promjene i njegovi glasači žele promjene. Bio bi to dodatni politički kapital za Škorine parlamentarne planove.

Fantazije domaće desnice o hrvatskom Orbanu

Ipak, ne treba očekivati da će se Škoro usuditi pokušati nešto tako, odavno je dokazao da nije borac i da je prvenstveno politički oportunist. S druge strane, teško je zamisliti da bi političar kalibra Viktora Orbana u ovakvoj situaciji i na Škorinu mjestu presjedio doma drugi krug predsjedničkih izbora. Orbanu se može svašta zamjeriti, ali ne da je nesposoban i da je kukavica. Sve suprotno od hrvatske desnice, dakle. Naime, sustavno zazivanje hrvatske verzije Orbana koje već godinama traje na hrvatskoj desnici samo otkriva da je vode politički patuljci, za koje je beskrupulozni i politički talentirani mađarski premijer svemirski brod. 

Svojim izostankom plana za drugi krug predsjedničkih izbora, bez obzira na to što nije ušao u njega, Škoro će se pokazati kao još jedan mlitavi mesija domaće desnice. Kao što je izbjegao izložiti se u Domovinskom ratu, tako će kalkulantski pobjeći od odgovornosti i ovaj put. Baš junački!

Drugim riječima, kakvi domoljubi, takav im i mesija.

 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara