Škoro kaže da je izjava da će prekopati Jasenovac montaža. To je objavio Bujanec

Škoro kaže da je izjava da će prekopati Jasenovac montaža. To je objavio Bujanec
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL, Screenshot: Facebook

PREDSJEDNIČKI kandidat Miroslav Škoro poručio je iz Vukovara kako bi trebali, možda, svi manje pričati te šutjeti i moliti se da se zlo više nikada ne ponovi i istaknuo je da treba prekopati sve arhive i učiniti ih dostupnima te znanstvenim pristupom doći do istine.

"Došao sam ovdje da upalim svijeću i malo se molim za to sve skupa. Trebali bi možda svi manje pričati, šutjeti i moliti se da se to nikada neće ponoviti, a žrtvama odati dužno poštovanje na način da ćemo naći znanstveni pristup, otvoriti arhive, vratiti ih u Hrvatsku i konačno to poglavlje naše povijesti zatvoriti", izjavio je novinarima Miroslav Škoro.

Novinarima je, na pitanje koje je njegovo mišljenje o ćiriličnim pločama u Vukovaru, odgovorio kako osobno nema ništa protiv ćirilice, ali da joj u Vukovaru može biti mjesto tek kada se o tome dogovore Vukovarci. Dodao je da zna pisati na ćirilici i smatra kako to pismo u Hrvatskoj nikome osobno ne smeta, ali da je Vukovar nešto sasvim drugo od ostataka Hrvatske kad se radi o tom pitanju.

"Vukovar je doista mjesto posebnog pijeteta i Vukovar je mjesto u kojem ćirilica izaziva sasvim drugačiji osjećaj i, da budem iskren, kada budem predsjednik države ili kada se bude dogodila takva situacija, a ja budem još živ, kada se moj prijatelj hrvatski pukovnik Peđa Mišić bude s ostalim Vukovarcima dogovorio da ploče budu na ćirilici ili nekom drugom pismu, ja ću ga sam pridržati da je on sam gore zavida, rekli bi dolje u Dalmaciji, a do tada nemojmo se igrati s osjećajima Vukovaraca i Vukovara", poručio je Miroslav Škoro.

"Montirane su moje izjave da bi me se lažno prikazalo"

Upozorio je i kako su u proteklih nekoliko dana njegove izjave bile montirane kako bi ga se lažno prikazalo.

"Istina o Vukovaru, Škabrnji, Bleiburgu, Jasenovcu je ono što nam je nužno. Ako poslušate tu vijest koja je izmontirana, onda ona glasi da ćemo prekopati sve, a nakon toga definitivno ne ide riječ Jasenovac. Kao znanstvenik uistinu tvrdim da treba prekopati sve arhive i učiniti ih dostupnima te znanstvenim pristupom doći do istine. Nažalost, naši arhivi su uglavnom u Beogradu", kazao je Škoro rekavši kako, ako se mi ne možemo dogovoriti kako doći do istine, treba utvrđivanje istine prepustiti međunarodnim komisijama.

Na pitanje novinara kako komentira izjavu kandidata Miroslava Kolakušića da će, ako postane predsjednik Republike, sebi povisiti plaću i obitelj preseliti na Pantovčak, Škoro je kazao kako ne treba povećavati plaću predsjednika države.

 "Neće se nitko u jedno jutro probuditi u boljoj Hrvatskoj ako ne budemo jako puno radili. Pri tome moramo davati onima koji puno više trebaju nego što trebamo gospodin Kolakušić i ja. Ako se on natječe za ovu poziciju da bi imao veću plaću, onda mu to nije dobar motiv", kazao je.

Skup u petak u Zagrebu

Škoro je u petak u Zagrebu imao skup.

Zanimljivo, Škorine izjave, kao i snimku sa skupa, među prvima je objavio Velimir Bujanec.

"Ne bojim se braniti ‘ZDS’, a Jasenovac ćemo prekopati", napisao je Bujanec u naslovu na Facebooku, na istom mjestu gdje je objavio i snimku.

Među ostalim što je vidljivo sa snimke, Škoro je govorio o Jasenovcu.

"Naravno da ću otići u Bleiburg. Ali reći ću vam još jednu stvar. Otići ću i u Jasenovac. Nemam ja zbog toga problema.

I znate što ću tražiti, gospodine", govorio je Škoro nekome iz publike tko je, moguće, nešto dobacio.

"Tražit ću međunarodnu komisiju", rekao je Škoro, na što su ljudi počeli pljeskati i vikati "Tako je."

Uslijedila je kratka pauza zbog pljeska.

"Ako treba, prekopat ćemo sve", rekao je Škoro. Tu se snimka prekida.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara