Škrlec: Nakon Brexita, Zagreb može postati sjedište Europske agencije za lijekove; Orešković može pomoći

Škrlec: Nakon Brexita, Zagreb može postati sjedište Europske agencije za lijekove; Orešković može pomoći

Foto: davor-skrlec.eu

NAKON referendumske odluke građana o izlasku Velike Britanije iz Europske unije te izrazito kompleksnog procesa razdruživanja koji predstoji, prema mišljenju zastupnika u Europskom parlamentu Davora Škrleca, Hrvatskoj se otvara mogućnost da konačno postane sjedište jednoj od europskih agencija, točnije, Europskoj agenciji za lijekove (EMA), s trenutnim sjedištem u Londonu.

"U tri godine članstva Hrvatskoj još uvijek nije dodijeljeno sjedište niti jedne od preko 40-tak europskih agencija koje djeluju na području EU-a, kako je to slučaj u drugim državama članicama, od Malte i Slovenije do Irske. S obzirom na Brexit, Vlada RH bi trebala što prije uputiti službeni zahtjev Europskoj uniji o premještanju Europske agencije za lijekove iz Londona u Zagreb.

Smatram da uz dugogodišnju tradiciju farmaceutske industrije u Hrvatskoj, poput Plive ili Belupa, te iskustva Imunološkog zavoda i znanstvenog-istraživačkog potencijala, možemo ponuditi kvalitetnu ekspertizu i preuzeti odgovornost za promicanje javnog zdravlja na području cijele Unije.

Za Hrvatsku bi to značilo daljnji razvoj kapaciteta u tom području, ali i nova zapošljavanja visokoobrazovane radne snage. S obzirom na svoje iskustvo u farmaceutskom sektoru, vjerujem kako i predsjednik Vlade Tihomir Orešković, koji danas sudjeluje na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu, može pomoći u lobiranju.“ - izjavio je zastupnik Škrlec, član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara