Skup o bleiburškoj tragediji: o logorima i povijesnoj građi

Pročelnik arhivskoga odjela Memorijalnodokumentacijskog centra Domovinskoga rata Mate Rupić ocijenio je danas na međunarodnom znanstvenostručnom skupu o bleiburškoj tragediji i hrvatskom križnom putu 1945. kako je partizanski logor Gripe u Splitu bio predložak za sustavnu likvidaciju zarobljenih hrvatskih vojnika i civila.

Govoreći o sustavu komunističkih logora, Rupić je rekao da su iz logora na Gripama partizanske vlasti pozivale zarobljene mladiće da se pridruže njihovim postrojbama, a one koji bi se odazvali njihovu pozivu, nagurali bi u kamione, odveli do prvih krških jama u zaleđu Splita i tamo likvidirali.

Uz svako veće mjesto u Hrvatskoj postojali su tzv. prolazni logori u koje su spremani preživjeli zarobljenici s križnih putova, ustvrdio je Rupić i dodao kako je u njima OZNA počinjala proces ispitivanja tzv. "prepoznavanjem krvnika i narodnih neprijatelja". Uz sustav zarobljeničkih logora postojali su i kažnjenički logori, rekao je.

Rupić je upozorio da je arhivska građa o partizanskim logorima, koji su bili u nadležnosti komunističkih vlasti u Hrvatskoj, našim istraživačima još uvijek nedostupna.

Povjesničar Vladimir Geiger kasnije je u raspravi naveo kako ta građa, unatoč mišljenju da je sklonjena u Beogradu, ni tamo ne postoji. Građa o stratištima i logorima može se pronaći po privatnim arhivima kao što je arhiv Moše Pijade, ustvrdio je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjesničar Zdravko Dizdar kazao je da ukupan broj žrtava hrvatskih civila i vojnika, koji su krenuli u nepreglednim kolonama na svoje križne putove, još nije utvrđen. Te kolone su se kretale od prvih prihvatnih logora u Sloveniji i Hrvatskoj, preko Vojvodine, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Kosova do Makedonije, podsjetio je.

Povjesničar Ante Laušić rekao je da je područje Maribora bilo najveće stratište zarobljenih Hrvata. U Mariboru je bio glavni stožer 3. armije Jugoslavenske vojske pa se tu pripremala i strategija kolektivnih likvidacija u drugim slovenskim mjestima, dodao je.

Trodnevni skup održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, priređen je u povodu 60. obljetnice bleiburške tragedije, a organizirala ga je Udruga Hrvatski križni put, dok je suorganizator Počasni bleiburški vod iz Klagenfurta.

(Hina) xmk ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara