Skupina HTV-ovog ogranka HND-a i sindikata HTV-a od Galića traži suspenziju Kristića i Kušec

SKUPINA članova televizijskog ogranka HND-a i članova Sindikata HTV-a zatražili su danas od privremenog glavnog ravnatelja HRT-a i privremenog ravnatelja HTV-a Mirka Galića i Vanje Sutlića da suspendiraju privremenog glavnog urednika Informativnog programa Nikolu Kristića i urednicu TV Dnevnika Katju Kušec "zbog zlouporabe položaja, obmanjivanja hrvatske javnosti i korištenja TV Dnevnika za objavljivanje osobnih stavova i neistinitih informacija".

"U TV Dnevniku od 25. veljače 2004. Katja Kušec pročitala je navodno priopćenje televizijskog ogranka HND-a i Sindikata novinara HTV-a upućeno Hrvatskom saboru, Vladi, Vijeću Europe, misiji OESS-a u Hrvatskoj i HHO-u. Objavljena informacija je neistinita jer je priopćenje stav izvršnog odbora, a ne cijelog sindikata i novinarskog ogranka HTV-a. Nevjerojatno je i profesionalno nedopustivo da osoba koja saziva sastanak nekolicine svojih istomišljenika napiše, potpiše i osobno pročita priopćenje u središnjem TV Dnevniku kao stav nekoliko stotina djelatnika ove kuće", navodi se u pismu, koje je u ime skupine članova televizijskog ogranka HND-a i članova sindikata HTV-a potpisala novinar mentor Silvija Luks.

"Kako se radi o prevažnoj temi s međunarodnim implikacijama smatramo da svaki građanin Republike Hrvatske ima pravo o tome javno iznositi svoje mišljenje, pa tako i predsjednica sindikata i urednica TV Dnevnika Katja Kušec. No, profesionalni standardi i temeljena etička pravila novinarske struke zabranjuju objavljivanje netočnih podataka i nametanje osobnih stavova kao općih. Zbog iznesenog smatramo da odgovorni za zloupotrebu tv ekrana moraju biti zaustavljeni u opetovanom emitiranju neistinitih informacija kojima je cilj stvaranje panike u javnosti i čuvanje vlastitih pozicija", navodi se u pismu koje je skupina HTV-ovih novinara uputila i Vijeću HRT-a.

Izvršni odbori ogranka HND-a i Sindikata novinara na HTV-u u jučerašnjem su priopćenju koje su potpisali predsjednici tih odbora Stipe Alfirev i Katja Kušec naveli kako su nezadovoljni što "ni dva tjedna nakon što je osnovano Povjerenstvo Ministarstva kulture za izmjene i dopune Zakona o HRT-u javnosti nisu predočeni rezultati rada", odnosno prijedlozi o tome koje dijelove Zakona treba promijeniti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ogranak HND-a i Sindikata novinara nezadovoljan je i što Povjerenstvo nije prošireno predstavnicima HND-a, Fakulteta političkih znanosti i HRT-a.

Navodeći da ne osporavaju neke probleme vezane uz sadržaj i praktičnu primjenu sadašnjeg Zakona o HRT-u, pozvali su Vijeće Europe i Misiju OESS-a u Hrvatskoj da se očituju "jesu li, kada, kako i na temelju kojih argumenata zaključili da su hitne promjene Zakona o HRT-u bitan preduvijet ulaska Hrvatske u EU".

U povjerenstvu Ministarstva kulture za izmjene Zakona o HRT-u imenovani su državni tajnik Ministarstva kulture Jadran Antolović, odvjetnica Vesna Alaburić i kolumnist "Jutarnjeg lista" Ivan Zvonimir Čičak.

Prvi sastanak o promjeni medijskog zakonodavstva održan je sredinom prošlog tjedna, kada je Antolović obrazložio da se zakoni, među kojima i Zakon o HRT-u, moraju mijenjati radi daljnjeg usklađivanja s europskim standardima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara